Novosti

Top 5 iznenađenja EICMA sajma u Milanu

CB300R

Za većinu smo znali, ako ne i vozili, ali našlo se i zanimljivih noviteta iz vedra neba.

Sa svakom novom jeseni, i novim EICMA sajmom, sve je teže ostati iznenađen. Ako ih ne uhvati kamera nekog mobitela za vrijeme testiranja ili snimanja promotivnih materijala, onda same novitete najavljuju proizvođači „teaser“ video uracima ili zamračenim fotografijama, koje počinju plasirati mjesecima unaprijed. Da i ne govorimo o sve češćoj praksi predstavljanja koncepta, pa prototipa, pa tek onda, kad pažnja popusti, i serijskog modela, što se zna razvući i na tri godine čekanja (šifra: Yamaha Tenere 700)

No, još uvijek se neki novitet uspije provući ispod radara sve dok zgodna hostesa u jednom trzaju ne skine plahtu (bez insinuacija, molim). Obično tu nije riječ o senzacionalnim novitetima, ali čovjeka vesele. Donosimo vam pet najugodnijih iznenađenja s ovogodišnje EICMA-e, a o svakom od njih možete doznati daleko više u novom broju Moto Pulsa koji je na kioscima.

 

BMW C 400 X

P90281115 highRes bmw c 400 x 11 2017

Iako smo ovih pet iznenađujućih premijera poredali po abecednom redu, a ne po Vau! faktoru, slučaj je htio da prvi na popisu možda bude i najzanimljivija čuvana tajna. Dok su svi brujali o novom F 850 GS, BMW nas je zaskočio robusnim skuterom C 400 X s kojim se spuštaju u klasu niže. Zapravo je riječ o samo 350 ccm, no C 400 X je s 34 KS punopravni član klase 400. I da, definitivno izgleda čudno za jedan skuter, ali i BMW R 1200 GS izgleda čudno za jedan motocikl, pa se svejedno prodaje kao da ga dijele.

 

Ducati Scrambler 1100

04 SCRAMBLER 1100 SPECIAL

Kad je prije koju godinu razotkrio Sixty2 od 400 ccm i još neke varijente Scrablera 800, Claudio Domenicali je izjavio da su nakon spuštanja i širenja ponude Scrablera spremni ići i prema gore. U tom trenutku nismo vjerovali da prvi čovjek Ducatija govori o oživljavanju starog i zrakom hlađenog V2 agregata od 1.079 ccm, ali i upravo to se dogodilo. Istina, od nekadašnjih 100 „konja“ preživjelo je njih samo 84, ali i to je po mjeri retro motocikla. Pritom je Scrambler 1100 veći od Scramlera 800, a uz to i bogatiji elektronskim pomagalima, a odmah se nudi i u verzijama Special i Sport.

 

Harley-Davidson Sport Glide

20170906 HarleyDavidson 6896 FlatPHV2 hdi

Ovo je malo drugačija vrsta iznenađenja, u smislu da nismo navikli viđati apsolutne premijere na EICMA štandu Harley-Davidsona. Amerikanci nove modele za iduću sezonu obično predstavljaju grupno, već krajem ljeta, no budući da su tek započeli s realiziranjem plana o čak 100 noviteta u 10 godina, ostalo im je nešto i za ovaj sajam. Debitant Sport Glide dolazi na novoj Softail platformi, koju kombinira sa touring filozofijom u smislu implementacije prednje maskice i bočnih kofera. Te elemente možete lako skidati i stavljati, zajedno ili jedan po jedan, pa tako susjedi misle da imate dva ili tri motocikla. Ne dajte samo da vas zavara ovo Sport u imenu. Ipak je daleko, daleko više Glide.

 

Honda CB300R

2018 CB300R

Definitivno najmanje spektakularan novitet u ovom društvu, ali zanimljiv zbog toga jer novi Neo Sport Café stil spušta i u klasu A2. Štoviše, postoji i verzija 125. CB300R je baziran na sportskom modelu CBR300R, ali je od njega osjetno lakši, a uz to opremljen i debljom prednjom vilicom. Uz to ima više stila.

 

Kawasaki ZX-10R SE

Ninja ZX 10R SE Statics 1

Mislili smo da je Kawasaki prošlogodišnjim predstavljanjem RR verzije zaokružio ponudu Ninje „desetke“, no ovaj put je u Milanu osvanuo i ZX-10R SE. Kombinirajući neke skupocjene elemente verzije RR s konfiguracijom dvosjeda „običnog“ Ninje ZX-10R, SE verzija je posebna po tome što je riječ o prvom Kawasakiju opremljenom poluaktivnim ovjesom. Tvrde da sustav automatskog podešavanja ovjesa ima reflekse brže od mungosa, no ta brzina ima i svoju cijenu. Konkretno, 185.704 kn.

 Više o tim novitetima potažite u tiskanjem izdanju Moto Pulsa koji će se naći na kioscima od petka 24.11.

fbmp ytmp imp