Novosti

BMW Motorrad uvodi aktivni tempomat

p90391802 highres

Još neimenovani modeli za 2021. će biti opremljeni i aktivnim tempomatom, kojeg BMW razvija s Boschom.

U suradnji s Boschom slične sustave razvijaju i neki drugi proizvođači, kao što su Ducati i KTM, tako da ostaje za vidjeti tko će doista prvi ponuditi aktivni tempomat na motociklu. No bolje im je da se požure, jer u BMW tvrde kako će oni to učiniti uskoro.

U njihovom slučaju se složeni sustav aktivnog tempomata jednostavno naziva Active Cruise Control, skraćeno ACC. Kad se aktivira, ACC uzima trenutnu brzinu kao referentnu vrijednost, a kad se približi sporijem vozilu ispred drži distancu koju je odredio vozač. Pritom se može birati hoće li ubrzanje ili kočenje prilikom praćenja drugog vozila i održavanja zadanog razmaka biti blaže ili dinamičnije.

Ako vozač odluči pretjecati sporije vozilo ispred sebe, dovoljno je da uključi lijevi žmigavac i motocikl će početi ubrzavati sve dok ne dostigne ranije postavljenu brzinu. Tempomat ostaje uključen i u zavoju, s time da će, ovisno o nagibu, po potrebi smanjiti brzinu, vodeći računa da se automatskim kočenjem ili ubrzanjem ne uznemiri motocikl. Pritom ACC sustav uzima u obzir samo druga vozila u pokretu, pa ako se približava vozilu koje stoji, vozač mora sam zakočiti.

p90391789 highres

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp