Novosti

Multistrada 2021: Ima V4, ali nema desmo

Motore Ducati V4 Granturismo 08 UC200227 High

Već se dugo zna da će novu Multistradu pogoniti V4 agregat, ali iznenađuje da neće imati dezmodromsko upravljanje ventilima, nego klasične opruge. Što, zapravo, ima smisla.

Od prve polovice osamdesetih naovamo je postalo sasvim uobičajeno da su Ducatijevi motocikli pokretani agregatima s dezmodromskim sustavom, kod kojeg se i zatvaranje ventila odrađuje mehanički, odnosno pomoću poluga, a bez opruga. No, tradicija je tu da se krši, baš kao to je slučaj s postupnim prelaskom s V2 na V4 agregate kod top modela tog proizvođača. To vrijedi i za novi agregat V4 Granturismo, koji je baziran na agregatu superbike modela Panigale V4, ali je ovdje ipak temeljiti dorađen kako bi bio uglađeniji i praktičniji za korištenje.

Tako taj agregat odbacuje dezmodromiku te se kod njega ventili zatvaraju uz pomoć opruga, zahvaljujući čemu je i interval za podešavanje ventila produžen na 60.000 km. Budući da nije riječ o nekom natjecateljskom stroju, nego samo o moćnom agregatu koji će se ugrađivati u Multistradu V4, prelazak na sustav s oprugama ne bi trebao rezultirati apsolutno nikakvim negativnostima.

Inače, V4 Granturismo je za 1,2 kg lakši od dosadašnjeg V2 agregata iz Multistrade 1260, a uz to 95 mm niži, 80 mm kraći te samo 20 mm širi. Od V4 agregata iz Panigalea je naslijedio i „Twin Pulse“ asimetrične intervale paljenja i kontra rotirajuće koljenasto vratilo, što pokazuje da će nova Multistrada imati itekako sportsko srce, s deklariranih 170 KS pri 10.500 o/min i 125 Nm pri 8.750 o/min. Kompletna Multistrada će biti predstavljena 4. studenog, a u nastavku vam prenosimo službeno izvješće Ducatija o V4 Granturismo pogonskom agregatu.

Motore Ducati V4 Granturismo 02 UC200241 High


V4 Granturismo: motor za sljedeću generaciju Ducati Multistrade

Ducati predstavlja novi V4 Granturismo motor. Pogonit će novu Multistradu V4, koja će javnosti biti predstavljena 4. studenoga.


Motocikl je opremljen potpuno novim V4 motorom razvijenim za maksimalnu uglađenost rada i znatno produljenje servisnih intervala.

Za četvrtu generaciju Multistrade, Ducati je razvio novi, lagani i kompaktni V4 motor, dizajniran da zadovolji zahtjeve "avanturističke" uporabe, ne zanemarujući emocije i sportski karakter.
Izrađen tehnologijom najnovije generacije, kao i prvoklasnim dostupnim materijalima kako bi zajamčio trajnost i pouzdanost, V4 Granturismo ističe se intervalima održavanja rekordnim za motociklističke agregate i čini srce dinamičnog motocikla visokih performansi, spreman sa svojim vlasnikom istražiti svaki kutak planete.

Motor je javnosti predstavljen putem videa u kojem Claudio Domenicali - izvršni direktor Ducatija - te inženjeri i tehničari koji su radili na razvoju otkrivaju ljubiteljima Ducatija sve njegove tajne i značajke.
Svaki tehnički odabir napravljen tijekom razvoja projekta V4 Granturismo ima za cilj osigurati maksimalnu fluidnost rada u kombinaciji sa značajnim produljenjem intervala održavanja.
Novi sustav distribucije uključuje povrat ventila pomoću opruga što intervale održavanja V4 Granturismo dovodi na 60 000 km. Dobiveni rezultati omogućeni su zahvaljujući visokoj stručnosti i »know-how« koji je Ducati stekao u korištenju materijala, obrada i tehničkih rješenja razvijenih oko Desmodromik sustava. Sve to primijenjeno na sustav povratka ventila pomoću opruga koji proizvodi manje stresa za sve komponente motora u usporedbi s Desmom, dovelo je do izvanredne prekretnice koju motociklistički motor nikada prije nije postavio. Uz to, motor osigurava veliku mirnoću rada pri niskim okretajima i malim opterećenjima, ne zaboravljajući pri tom na iznimne performanse i snagu pri visokim okretajima koja odgovara onoj autentičnog sportskog motora: V4 Granturismo isporučuje 125 kW (170 KS) snage pri 10.500 o / min, a najveći okretni moment od 125 Nm (12,7 Kgm) na raspolaganju je pri 8 750 o / min. Sve to poštujući stroge Euro 5 norme.

Motore Ducati V4 Granturismo 06 UC200228 High

Sa svojih 66,7 kg težine, V4 Granturismo može se pohvaliti rekordnom lakoćom. 1,2 kilograma lakši je od dvocilindraša Testastretta korištenog na prethodnoj Multistradi 1260. Radni volumen od 1.158 cm3 pokazao se kao savršeno mjesto »povezivanja« performansi, lakoće i dimenzija V4 motora u nevjerojatno laganom i kompaktnopm agregatu. U usporedbi s motorom prethodne generacije, V4 Granturismo je 85 mm kraći, 95 mm niži i samo 20 mm širi. Ovako kompaktni agregat omogućio je Ducatijevim inženjerima da ga učinkovitije i centralnije smjeste u okvir kako bi pozitivno utjecali na položaj centra mase, sa svim prednostima koje iz toga proizlaze.
V4 Granturismo nasljeđuje neke elemente proizašle iz iskustva koje je Ducati stekao u svijetu moto utrka, poput odluke o ugradnji radilice koja se okreće suprotno od smjera vožnje, što poboljšava upravljivost i okretnost motocikla, te korištenju "Twin Pulse" načina rada, zahvaljujući čemu je postignuto savršena i ravnomjerna isporuka snage u svakom trenutku i pri svakoj brzini vrtnje motora.
Kako bi izbjegao neugodnost u vožnji zbog topline koju na vozača prenose stražnji cilindri, V4 Granturismo je opremljen rješenjem deaktiviranja stražnjih cilindara u praznom hodu. Na taj način, kada motocikl miruje, proces izgaranja u cilindrima se zaustavlja, a to poboljšava komfor vozača i putnika zahvaljujući snižavanju temperatura uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva.

V4 Granturismo glavni tehnički podaci
4-cilindrični motor s cilindrima smještenim u obliku slova V pod kutom od 90 °, radnog volumena 1158 cm3
Provrt x hod: 83 x 53,5 mm
Omjer kompresije 14: 1
Maksimalna snaga 125 kW (170 KS) pri 10.500 o / min
Maksimalni okretni moment 125 Nm (12,7 Kgm) pri 8 750 o / min
Homologacija: Euro 5
Razvod pomoću lanca i dva koljenasta vratila u glavama motora, 4 ventila po cilindru
Radilica koja se okreće u smjeru suprotnom od smjera vožnje s radnim taktovima pomaknutim na 70 °
Mokra višelamelna servo spojka
Polusuho podmazivanje korita motora s tri pumpe za ulje.
Napajanje gorivom pomoću četiri ovalna kućišta leptira (odgovara promjeru od 46 mm)
6-stupanjski mjenjač sa Ducati Quick Shift (DQS) sustavom gore-dolje
Interval provjere ventila prilikom održavanja je 60.000 km

 Motore Ducati V4 Granturismo 20 UC200223 High

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp