Motosport

Dakar 2014: 2. etapa

Dakar2014-2

Dobar dan za Hondu. Sunderlandu pobjeda, Barredi vodstvo, a Coma i Despres potonuli u poretku

Etapa #2: San Luis – San Rafael
poveznica 304 km – brzinski ispit 359 km – poveznica 62 kg – ukupno 725 km

Drugi ovogodišnji brzinski ispit sastojao se od vrlo brzog prvog dijela i tehnički zahtjevnije završnice s prvim pješčanim dinama. Po temperaturi većoj od 40°, prašnjavih 359 km je najbrže odvozio britanski vozač Sam Sunderland, kojem je to bila tek četvrta završena dakarska etapi u karijeri. Ipak, iznenađenje je nešto manje kad znamo da je Sunderland tvornički vozač Honde, ali i da mu je mjesto boravka Dubai , gdje ima idealne uvjete za treniranje.

39 sekundi sporije vrijeme ostvario je daleko iskusniji Lopez, koji se time svojim KTM-om probio i na drugo mjesto u ukupnom poretku, dok je ukupno vodstvo, bez obzira na sudar s govedom, zadržao Barreda, zakasnivši točno 2 minute za timskim kolegom Sunderlandom. Alain Duclos je ponovo bio brz sa Shercom, dok su dva najveća favorita izgubila više od 6 minuta u odnosu na vodećeg Barredu.

Coma je izgubio nekoliko minuta kad mu se zaglavio kamen ispod poluge mjenjača, dok je Despres gubio vrijeme na brzim dionicama jer je podesio Yamahu tako da štedi pogonski agregat. Nije pomoglo ni to što je preletio preko upravljača na jednoj pješčanoj dini, a sve je to značilo da se spustio na 8. mjesto u ukupnom poretku, s ne baš malih 8 minuta i 23 sekunde zaostatka za Barredom.

Druga etapa je donijela i prvo značajnije odustajanje u vidu najpoznatijeg norveškog šumara Pal Anders Ullevalsetera, kojeg je usred etape izdao KTM-ov agregat. Umalo je odustao i Miran Stanovnik, kojem je pri prijelazu preko rijeke ušla voda u agregat, no Slovenac je uspio sve rastaviti i iscijediti te uspješno završiti i etapu.

Poredak – etapa br. 2
1. Sunderland – Honda – 3h:42min:10sek
2. Lopez – KTM - +39
3. Barreda – Honda - + 2:00
4. Faria – KTM – + 4:07
5. Duclos – Sherco - + 5:51

Ukupni poredak
1. Barreda – Honda – 6h:09min:41sek
2. Lopez – KTM - + 2:03
3. Sunderland – Honda - +2:33
4. Duclos – Sherco - +5:47
5. Coma – KTM - +7:00

fbmp ytmp imp