Motosport

Dakar 2014: 4. etapa

Dakar14-4

Pedrero Garcia pobijedio na Shercu, Despres izgubio 40 minuta, a Coma je sustigao vodećeg Barredu

4. etapa – San Juan – Chilecito

poveznica 59 km – brzinski ispit 352 km – poveznica 151 km – ukupno 562 km

Nakon izuzetno teške 3. etape, te noćenja u izoliranom kampu bez pomoći mehaničara, natjecatelji su u srijedu odradili još jedan tehnički zahtjevan i navigacijski škakljivi brzinski ispit, koji je ponovo uzrokovao dramatične promjene u ukupnom poretku.

Pozitivno iznenađenje dana svakako je Juan Pedrero Garcia, koji je prošle godine završio kao 5. s tvorničkim KTM-om, no u međuvremenu je prešao na Sherco i valjda se ni sam nije mogao nadati da će odnijeti etapnu pobjedu. Ipak, ostvario je 29 sekundi bolje vrijeme od Lopeza na KTM-u, a dobra vijest za Sherco je i to što je Duclos zadržao 4. mjesto u ukupnom poretku, bez obzira na to što je kasnio više od 23 minute za svojim timskim kolegom.

Ruta je vodila preko brojnih rijeka, a kombinacija nedavne jake kiše, koja je obrisala sve tragove, kao i nekih nejasnoća u roadbooku uzrokovala je velike probleme u navigaciji. Izgubio se tako i vodeći Barreda Bort na Hondi, pa su mu se u ukupnom poretku sasvim približili Coma i Lopez na tvorničkim KTM-ovima.

Istovremeno, Despres je imao taj peh da mu se 9 km prije kraja etape, u trenutku kad se borio za vodstvo u ukupnom poretku, polomio nosač uređaja za praćenje i pritom prekinuo električne kablove. Nakon što je na licu mjesta uspio otkloniti kvar, Despres je sa svojom Yamahom potonuo na 6. mjesto u ukupnom poretku, s više od 40 minuta zaostatka za Barredom, no to još uvijek nije nešto što peterostruki pobjednik, uz malo sreće, ne bi mogao nadoknaditi.

Pain je s drugom Yamahom završio kao 5. i na etapi i u ukupnom poretku, a svakako treba spomenuti čileanskog vozača Israela Esquerrea, koji je sa Speedbrainom (prošlogodišnja Husqvarna) dogurao do 4. mjesta na etapi i 8. mjesta ukupno. Istovremeno, zbog kvara na agregatu morao je odustati Sunderland na Hondi, koji je ranije pobijedio na 2. etapi.

Poredak na 4. etapi
1. Pedrero Garcia – Sherco – 5h:29min:13 sek
2. Lopez Contardo – KTM - +29
3. Coma – KTM - + 3:10
4. Israel Esquerre – Speedbrain - +6:30
5. Pain – Yamaha - +7:01

Ukupni poredak:
1. Barreda Bort – Honda – 15h:39min:53sek
2. Coma – KTM - +3:10
3. Lopez Contardo – KTM - +5:12
4. Duclos – Sherco - +25:55
5. Pain – Yamaha - +29:38

fbmp ytmp imp