Motosport

Dakar 2014: 5. etapa

Dakar2014-5

Na teškoj etapi od samo 211 km, Coma je uspio pobjeći za više od 40 minuta. Despres u problemima

Chilecito – Tucuman
poveznica 154 km – etapa 211 km – poveznica cca. 360 km – ukupno cca 725 km

Organizatori su obećavali jedan od najtežih rallyja u povijesti, ali vjerojatno nitko nije očekivao ovako strašan početak. Velike nadmorske visine i iznimne vrućine iscrpljuju i profesionalne vozače, dok je većina amatera u ogromnim problemima još od 3. etape, odnosno strmog uspona na više od 4.300 m.

Peta etapa je potvrdila da su stvari poprimile pomalo kaotične razmjere. Brzinski ispit je trebao bio podijeljen u dva dijela, s neutralizacijskom zonom od 100 km, no kad su Coma i društvo stigli na start drugog dijela, organizator ga je odlučio otkazati iz sigurnosnih razloga. Naime, velika vrućina je stvarala takve probleme s dehidracijom vozača da su svi medicinski helikopteri bilo još uvijek zapeli na prvom dijelu brzinca.

Pritom nije bilo lako ni onim najboljima. Spomenuta vrućina, prašina i tehnički zahtjevan teren dovodili su do pregrijavanja i velike potrošnje goriva, što je u kombinaciji sa složenom navigacijom dovelo do toga da su mnogi ostali bez goriva.

U takvoj se situaciji najbolje snašao Coma, no i njemu je trebalo više od 3 sata da dođe do cilja samo 211 km dugog brzinca. Njegov vodonoša Viladoms je bio 13 minuta sporiji, Rodrigues s tvorničkom Hondom je bio treći sa skoro pola sata zaostatka, dok je dosad vodeći Barreda ima problema s dovodom goriva i navigacijom, tako da je izgubio 44 minuta i završio kao tek 13. najbrži, odmah iza slovenskog lisca Stanovnika, koji se s 12. vremenom popeo na 29. mjesto u ukupnom poretku.

Despres je s Yamahom imao još više problema od Barrede. Zbog greške s navigacijom je počeo ostajati bez goriva, tako da je namjerno promašio jednu kontrolnu točku kako bi uopće došao do kraja etape. Uglavnom, izgubio je više od 40 minuta na samom brzincu, čemu treba brojati i sat vremena kazne za promašenu kontrolnu točku tako da trenutno ima prevelikih dva i pol sata zaostatka i drži tek 12. mjesto u ukupnom poretku. No, barem je još uvijek utrci za razliku od Goncalvesa, kojem je Honda nestala u plamenu.

Sve u svemu, Coma pobjedom na 5. etapi nije samo preuzeo vodstvo nego je demoralizirao glavne protivnike. Dosad vodećom Barredi bježi više od 40 minuta, a Lopezu skoro cijeli sat. S druge strane, još uvijek ništa nije riješeno, ono što se jučer dogodilo Barredi i Despresu sutra se već može dogoditi i Comi.

fbmp ytmp imp