Motosport

Dakar 2014: Coma je pobjednik!

 

Dakar14-13

 

Barreda je u pretposljednjoj etapi izgubio sve šanse, a Despres nije uspio dohvatiti podij

Od prijelomne pete etape, na kojoj su Despres i Barreda izgubili previše vremena, bilo je jasno kako samo viša sila može spriječiti da Coma osvoji četvrtu pobjedu na Dakru, trinaestu uzastopnu za KTM. O dominaciji Come, ali i KTM-a, najbolje svjedoči da mu se unutar dva sata, a i to jedva, približio samo Viladoms, kojem je rezultat bio u drugom planu budući mu je osnovna funkcija bila pomoći svom „šefu" Comi, ako ustreba.

Ipak, Barreda je i nakon spomenute 5. etape uspijevao lagano podgrijavati napetost držeći svoju Hondu unutar 45 minuta zaostatka. Na startu pretposljednje etape se čak približio Comi na jedva nešto više od pola sata, da bi onda pao u prevelikoj želji, oštetio motocikl i na kraju završio kao tek 7. ukupnom poretku.

Despres će svoj prvi nastup s Yamahom pokušati što prije zaboraviti. Nakon što je na 5. etapi izgubio previše vremena, a onda i zaradio kaznu od jednog sata zbog promašene kontrolne točke, Despres je znao da ne može nadoknaditi 2 i pol sata zaostatka. Ipak, postupno je smanjivao taj zaostatak i probijao se u poretku, našavši se u posljednjoj etapi u prilici da svom kolegi Painu preotme treće mjesto, a uz puno sreće možda čak i sustigne drugoplasiranog Viladomsa.

Na samo 150 km dugačkom završnom brzincu, Despres je bio najbrži, ali ne i dovoljno brz. Podiju se približio na samo 35 sekundi, no uskoro je zaradio i kaznu od 5 minuta zbog prebrze vožnje kroz naseljeno mjesto, tako da je završio sa skoro 6 minuta zaostatka za Painom i s nešto manje od 6 minuta prednosti u odnosu na Rodriguesa, koji je ove godine bio gotovo nevidljiv, ali je svejedno završio kao najbolje plasirani vozač Honde.

Od ostalih, treba spomenuti Casteua, koji je posljednjih nekoliko etapa vozio sa slomljenom ključnom kosti, a svejedno je završio kao 10., dok je Laia Sanz sa svojom „production" Hondom završila na odličnom 16. mjestu, što nije najbolji u povijesti, ali je, imajući u vidu današnju konkurenciju, vjerojatno najvredniji rezultat kojeg je neka žena ostvarili u konkurenciji vozača motocikala. Nakon dva odustajanja, cilj u Valparaisou je vidio i slovenski predstavnik Stanovnik, koji je završio na vrlo dobrom 26. mjestu, s nešto više od 11 sati zaostatka.

U konkurenciji četverocikala je bilo još manje neizvjesnosti. Argentinski branitelj naslova Patronelli je odustao od iscrpljenosti još u ranoj fazi relija, nakon čega je uvjerljivo dominirao čileanski vozač Casale. Donekle ga je pritiskao Lafuente, no njega je u samoj završnici izdao pogonski agregat, tako da je drugo mjesto pripalo poljskom vozaču Soniku, s velika tri i pol sata zaostatka. Iza tog dvojca na Yamahama Raptor 700, najniža stepenica je pripala nizozemskom natjecatelju Husseinu za upravljačem Honde.

Dakar 2014: Konačni poredak

Motocikli
1. Coma – KTM – 54h:50min:53sek
2. Viladoms – KTM - + 1:52:27
3. Pain – Yamaha - + 2:00:03
4. Despres – Yamaha - +2:05:38
5. Rodrigues – Honda - + 2:11:09
6. Przygonski – KTM - +2:31:46
7. Barreda Bort – Honda - + 2:54:01
8. Gouet – Honda - + 3:10:34
9. Svitko – KTM - +3:50:10
10. Casteu – KTM - +3:58:09

Četverocikli
1. Casale – Yamaha – 68h:28min:04
2. Sonik – Yamaha - +3:33:49
3. Husseini – Honda - +5:40:24
4. Abu-Issa – Honda - +10:07:11
5. Gallegos Lozic – Honda - +10:23:41

fbmp ytmp imp