Motosport

Dakar 2015: Od Buenos Airesa do Buenos Airesa

dak15 plaque

Biti će to velika kružna utrka po Južnoj Americi. Sa startom i ciljem u Buenos Airesu, rally Dakar 2015 ponovo vodi prostranstvima Argentine, Čilea i Bolivije

 

Na neki način, biti će to repriza 2009. godine, kada se rally Dakar prvi put održao na teritoriju Južne Amerike. I ovaj će put argentinski Buenos Aires biti početak i kraj avanture, no ruta bi trebala biti osjetno drugačija. Sve će započeti 4. siječnja kada će natjecatelji s obale Atlantika krenuti na zapad da bi onda kad, pređu Ande i dodirnu Pacifik, krenuli na sjever kroz pustinju Atacama. Na samom sjeveru Čilea će ponovo nakratko skrenuti u Boliviju, od kuda će prvo krenuti na jug obroncima Anda, a onda će se argentinskom ravnicom oni najspretniji 17. siječnja vratiti u Buenos Aires.

 

Ako je suditi po prethodnim kružnim rutama, prvi i posljednji dani donijeti će mnogo prašine i ne baš zanimljive makadamske etape. No, otprilike 9 tisuća kilometara duga ruta trebala bi ponuditi i dosta toga zanimljivog. Prema najavama organizatora, ponovo neće nedostajati maratonskih etapa, na kojima natjecatelji ne mogu računati na pomoć mehaničara, a čini se da će na još većem broju etapa biti potpuno odvojene rute za različite kategorije. Potvrdu toga nalazimo i u činjenici da će automobilski i kamionski dio karavane svoj dan odmora odraditi u Iquiqeu odraditi 10. siječnja, dok će se vozači motocikala i četverocikala na obrubu istog čileanskog grada odmarati dva kasnije.

 

Dolje niže možete pogledati grube obrise predviđene rute.

fbmp ytmp imp