Motosport

MotoGP: Predstavljen je Ducati Desmosedici GP15

zDucati MotGP Team 2015 35 Dovizioso

Konačno je otkriven potpuno novi Ducatijev MotoGP motocikl, prvi koji je nastao pod povećalom Luigija Dall'Igne.

 

Između dvije runde predsezonskih testiranja u Maleziji, Ducati je, s malim zakašnjenjem, predstavio svoj potpuno novi MotoGP stroj. Za razliku od ovogodišnjih MotoGP modela Yamahe i Honde, koji su rezultat evolucije, GP15 bi trebao biti značajan, možda i prijeloman, po tome što je njegovim razvojem rukovodio Luigi Dall'Igna, koji je od prošle sezone vođa Ducati Corsea.

 

Pozitivan utjecaj Dall'Igne bio je vidljiv već prošle sezone, kada je Desmosedici GP14 (doduše, uz izdašne popuste u pravilima skrojenim za one „s posebnim potrebama") mogao dohvatiti i koji podij. Usavršavajući GP14 kojeg je naslijedio, Dall'Igna je paralelno razvijao novi GP15, pri čemu je glavni zadatak bio rješavanje problema s podupravljanjem prednjeg kraja i time povezanim padovima, što je mučilo sve vozače Ducatija posljednjih godina.

 

Koliko je u tome uspio dijelom bi moglo biti vidljivo na predstojećim testiranjima u Maleziji, gdje će GP15 po prvi put isprobati tvornički vozači Dovizioso i Iannone. Inače, njih dvojica su već na prethodnim testiranjima bili poprilično brzi s posljednjom evolucijom prošlog modela GP14.3, no treba uzeti u obzir da su mogli koristiti mekšu smjesu guma nego što je to slučaj s vozačima Yamahe i Honde. Osim toga, i prošle je godine Desmosedici znao biti itekako konkurentan na razini jednog „kvalifikacijskog" kruga, problem je nastajao u drugoj polovici utrke kada bi počeli osjetnije zaostajati.

 

U galeriji možete pogledati fotografije novog Ducatija Desmosedici GP15, pokretanog V4 agregatom od 1 litre, koji je opremljenog desmodromikom te uparen s tzv. „seamless" mjenjačem. Iako u Ducatiju, deklariraju da GP15 ima više od 240 KS i juri preko 340 km/h, vjerojatno bi bliže istini bili podaci o više od 260 KS i 360 km/h. Jasno, GP15 je opremljen i smrtnicima nedostupnim komponentama marki Öhlins, Brembo, Akrapovič...

fbmp ytmp imp