Motosport

SBK: Nedodirljivi Rea i Kawasaki

hi R01 Buriram Rea GB37337

Iako bježi samo 10 bodova Haslamu na Apriliji, Rea se s dvije pobjede u Tajlandu već nametnuo kao glavni favorit za osvajanje naslova.

 

Od savršenog starta sezone dijeli ga samo jedna stotinka sekunde, za koliko je izgubio pobjedu u drugoj utrci u Australiji. No, čini se da je Rea nešto iz toga naučio, pa je u Tajlandu novi vozač Kawasakija dopustio Haslamu da ga slijedi samo sa sigurne udaljenosti i tako svoju drugu i treću pobjedu ove sezone odnio sa 6,5, odnosno 5 sekundi zalihe. Pritom je Rea u Tajlandu vodio svih 40 krugova na obje utrke, a kad tome pribrojimo i utrke u Australiji ispada da je u dosadašnjem dijelu sezone vodio 69 od ukupno 85 krugova.

 

No, možda je još veće iznenađenje njegov prošlogodišnji kolega Haslam, kojem je također godila promjena, pa tako u svom kratkom braku s Aprilijom broji jednu pobjedu i tri druga mjesta, zahvaljujući čemu zaostaje samo 10 bodova za Reaom. Pritom su se obojica već sada značajno odvojili od Sykesa na drugom Kawasakiju, koji se u obje utrke u Tajlandu borio sa Torresom na drugoj Apriliji. U prvoj utrci je Sykes bio bolji u tom dvoboju i osvojio bodove za treće mjesto, dok mu je u drugoj utrci Torres uspio uzvratiti istom mjerom, no taj put su se borili tek za četvrto mjesto budući se ispred njih ugurao Lowes sa Suzukijem, koji je konačno uspio odvesti jednu utrku bez problema i odmah se domoći podija.

 

Možda bi se Lowes do podija domogao i u prvoj utrci da u svojoj potjeri nije pao, nakon čega se ipak podigao i progurao do 6. mjesta, da bi nakon utrke bio kažnjen spuštanjem na 7. poziciju zbog toga što je pretjecao pod žutom zastavom. Zbog pretjecanja na istom mjestu i u isto vrijeme kažnjen je i Troy Bayliss, koji je tako osvojio bodove za 9., a ne 8. mjesto, čemu je u drugoj utrci pribrojio i 5 bodova za 11. mjesto. Nakon toga je Bayliss objavio kako je zadovoljan svojom brzinom, ali i da je priča o njegovom privremenom povratku iz mirovine time i završila, što će reći da ne misli više mijenjati ozlijeđenog Giugliana. Istovremeno, je njegov kolega Davies imao vikend za zaborav osvojivši šačicu bodova za 11. i 15 mjesto do kojih je došao nakon što je svoj tvornički Ducati lagano karambolirao u obje utrke.

 

Priča za sebe bila je Supersport utrka, koja se rasplela kao po kakvom sladunjavom filmskog scenariju. Naime bilo je to prvi put da je Superbike karavana skrenula na stazu Chang u Tajlandu, a Ratthapark Wilairot je dobro iskoristio poznavanje domaćeg terena te je bez problema držao drugo mjesto. A onda je četiri kruga prije kraja dotad dominantnog Cluzela izdala mehanika na njegovoj MV Agusti, što je omogućilo Wilairotu da do svoje prve pobjede na svjetskoj razini dođe baš u svojoj domovini, na sveopće oduševljenje publike.

 

Pritom je Ratthapark preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku, a veliko slavlje Tajlanđana i obitelji Wilairot je uveličao i mlađi brat Ratthapong, koji je nastupio s pozivnicom i osvojio peto mjesto. U takvom je raspletu događaja prošlo gotovo neprimijećeno da je u dvoboju dva zelena Kawasakija iskusni Sofuoglu u zadnjem zavoju nadmudrio američkog vozača Jacobsena i za tri stotinke sekunde dohvatio drugo mjesto u utrci, ali i ukupnom poretku.
Nakon Australije i Tajlanda slijedi europski dio sezone, koji će započeti 12. travnja utrkama u španjolskom Aragonu.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 95 bodova
2. L. Haslam – Aprilia – 85
3. T. Sykes – Kawasaki 50
4. S. Guintoli – Honda – 41
5. J. Torres – Aprilia – 39

 

Supersport
1. R. Wilairot – Honda – 36 bodova
2. K. Sofuoglu – Kawasaki – 30
3. J. Cluzel – MV Agusta – 25
4. P. J. Jacobsen – Kawasaki – 22
5. G. Rea – Honda - 22

 

fbmp ytmp imp