Motosport

WEC: Casey Stoner će nastupiti na 8h Suzuke

Stoner-Suzuka1

Nakon Baylisa, i Stoner se privremeno vraća iz mirovine. Na legendarnoj utrci 8h Suzuke ne planiramo samo nastupiti, nego i pobijediti.

 

Priča se zakotrljala još u siječnju ove godine, kada je Stoner testirao Hondin MotoGP motocikl, a onda proveo i ugodno poslijepodne s CBR-om 1000 RR pripremljenim za nastup na utrci 8 sati Suzuke. Bilo je to prvi put da testira natjecateljski stroj baziran na serijskom motociklu, no ubrzo se priviknuo i prokomentirao kako je bilo zabavno.

 

Kad je tome pridodao da s Hondom planira odraditi još neka „događanja" tijekom sezone, pojavila se nada da bi prerano umirovljeni australski genijalac svoju glad za pobjedama možda mogao utažiti na 8h Suzuke. Sad je to i službeno potvrđeno.

 

Riječ je o planetarno poznatoj utrci koja ima svoju specifičnu težinu, a istovremeno ne traži pretjerane protokolarne obveze koje su toliko živcirale Stonera u MotoGP-u. Jasno, Stoner ne bi nastupio na toj utrci izdržljivosti da ne misli pobijediti. A za to ima odlične preduvjete. Uostalom, Honda ove sezone cilja na šestu uzastopnu pobjedu, dok bi njegovoj momčadi MuSASHi RT HARC-PRO to bila treća pobjeda u nizu.

 

Pritom je Stoner i više nego dostajna zamjena za Leona Haslama, koji je napustio Hondu i trenutno s Aprilijom visoko kotira u Superbike prvenstvu. Ostatak pobjedničke momčadi ostaje nepromijenjen, pa će tako dvostruki MotoGP prvak dijeliti CBR s Michael van der Markom, aktualnim svjetskim Supersport prvakom i novom nadom Superbikea, te Hondinim testnim vozačem Takumi Takahashijem

 

Inače, 8h Suzuke je na rasporedu 25. srpnja, kao drugo od ukupno četiri okupljanja svjetskog Endurance prvenstva, koje će započeti 18. travnja s utrkom 24h Le Mansa.

fbmp ytmp imp