Motosport

Dakar 2016: I Peru otkazao gostoprimstvo

Dakar-logo

Nije li čudno da je nakon Čilea i Peru otkazao već dogovoreno gostoprimstvo? To više što su i ovom slučaju opravdanje prirodne nepogode, koje se još nisu ni dogodile.

 

Marc Coma je vjerojatno već požalio što je prije kojih mjesec dana okončao natjecateljsku karijeru i preuzeo funkciju sportskog direktora relija Dakar. Naime, nakon što je Peru otkazao već dogovorene početne etape na njihovom teritoriju, organizatorima je preostao samo teritorij prašnjave Argentine i previsoke Bolivije. Biti će pravo čudo ako u takvom skučenom prostoru uspiju osmisliti rutu koja će zadovoljiti gledatelje i natjecatelje. Pješčanih dina bi moglo biti samo u tragovima.

 

Dakle, nakon što je Čile iznenada odlučio pauzirati, kao zamjena za 2016. uskočio je Peru, na čijem se teritoriju trebalo održati prvih nekoliko etapa, vjerojatno najatraktivnijih na cijelom reliju. No, sada su i vlasti Perua donijele konačnu odluku kako neće biti ništa od starta u Limi, kao ni tih nekoliko obećanih pješčanih etapa. Kao i u slučaju Čilea, službeni razlog su prirodne nepogode, s time da se one u ovom slučaju još nisu ni dogodile.

 

Naime, bilo je nemalo sumnjivo kada se Čile zahvalio organizatorima na suradnji zbog potrebe sanacije terena i pomaganja stanovništvu nakon velikih poplava koje su sjeverni dio zemlje pogodili još početkom godine. Dakle, skoro godinu dana prije početka relija Dakar 2016. Sada su vlasti Perua otkazale dogovor zbog toga što vremenske prognoze pokazuju kako bi El Nino vremenski fenomen ove godine trebao biti posebno žestok. Zbog toga je postavljen prioritet da sve državne službe budu u funkciji eventualnog spašavanja ljudstva i imovine.

 

Jasno, ako bi se ostvarile te, navodno, kataklizmičke prognoze, onda bi ionako bilo teško odraditi predviđene etape. No, zbog ogromnog vremenskog odmaka između trenutka otkazivanja i (ne)događanja vremenskih nepogoda, baš kao i u slučaju Čilea, treba se još jednom zapitati da li su to stvarni razlozi. Ili ipak francuski organizatori relija plaćaju danak svojoj gramzivosti, odnosno silnim milijunima dolara koje traže od južnoameričkih zemalja da bi ih uključili u svoj itinerer. Bilo kako bilo, nova i osakaćena ruta relija trebala bi biti objavljena u drugoj polovici rujna.

fbmp ytmp imp