Motosport

Dakar 2016: Etapa #2

132522 Toby Price KTM 450 RALLY Dakar 2016 1

Dok su vozači Honde zapeli u blatu, Price je s KTM-om najbrže odradio prvi brzinski ispit i preuzeo vodstvo.

Nije to bio najbolji dan za uzdanice Honde. Nakon što je bio najbrži na prologu, Barreda je morao otvoriti put, što znači da je i prvi ulijetao u blatne zamke i zapinjao u njima. S druge strane, Goncalves je imao tehničkih problema na prologu i zbog toga je startao kao tek 50. što znači da su do njegovog dolaska kaljuže bile jedva prohodne, tako da je i on na račun toga izgubio nekoliko minuta. Na kraju dana je Barreda završio kao 6. u ukupnom poretku s tri minute zaostatka, a Goncalves je odmah do njega.

Startajući kao drugi, Faria je s Husqvarnom mogao pratiti tragove Barrede, te je drugi dio etape, nakon što ga je sustigao u blatu, vozio zajedno s njime. I moglo je to biti sasvim dovoljno da nakon dosta vremena Husqvarnu vidimo na vrhu poretka, no Price je s tvorničkim KTM-om ipak bio 20 sekundi brži i tako preuzeo ukupno vodstvo sa samo 2 sekunde prednosti. Treće mjesto na etapi, a onda i u ukupnom poretku, je dohvatio Slovak Svitko na privatnom KTM-u, koji, baš kao i četvrto plasirani Duclos na Shercu, ne spada u krug uskih favorita, ali nije ni predaleko od tog statusa.

Inače, brzinski je ispit zbog obilja blata te nabujalih rječica i potoka skraćen s originalno planiranih 450 na 354 km, a budući je većim svojim dijelom vijugao makadamskim cesticama, te uz to i nije bio navigacijski zahtjevan, zasad su razmaci relativno mali. Tako prvu petoricu dijele samo 2 minute, dok Rodrigues, koji s Yamahom trenutno drži tek 15. mjesto, kasni još uvijek prihvatljivih 7 minuta i 18 sekundi.

Trenutni poredak nakon 2. etape:

1. T. Price – KTM – 3h:53min.9sec
2. R. Faria – Husqvarna - +2
3. S. Svitko – KTM - +1.21
4. A. Duclos – Sherco - +1:53
5. M. Walkner – KTM - + 1:59

Foto: E. Bauer

fbmp ytmp imp