Motosport

Dakar 2016: Etapa #4

dak16 goncalves 14438 mc

Dok vozači KTM-a smišljaju izgovore, Honda drži prva tri mjesta, bez obzira na to što je Barreda i dalje na meti radara.

Drugu etapu zaredom Barreda je bio najbrži, no svejedno se ne može pohvaliti ni etapnom pobjedom ni ukupnim vodstvom. Naime, čini se da Španjolcu nedostaje samokontrole u onim zonama u kojima je, obično zbog toga jer taj dio rute prolazi kroz naseljeno mjesto, ograničena brzina,. Iako je već prethodnog dana zbog toga zaradio minutu kazne, Barreda je na četvrtoj etapi još nekoliko puta „uhvaćen“ na radaru te je tako dobio dodatnih 5 kaznenih minuta.

Svejedno, bio je to jako dobar dan za Hondu. Nakon što je Barredi dodijeljena spomenuta kazna, etapna pobjeda pripala je njegovom timskom kolegi Goncalvesu, koji je odmah preuzeo i ukupno vodstvo. Pritom njih dvojicu u ukupnom poretku dijeli nešto manje od 6 minuta, ali i „rookie“ Benavides, član južnoameričke momčadi Honde, koji je dan ranije, nakon što je Barredi također dodijeljena kazna, postao prvi argentinski etapni pobjednik u konkurenciji motocikala.

Dobar dan je imao Faria s Husqvarnom, koji se trećim najbržim vremenom dana vratio u prvu petoricu ukupnog poretka. Dotad ukupno vodeći Jakes je bio tek 12. najbrži, zbog čega se spustio na 4. mjesto u ukupnom poretku, no i dalje je ovaj slovački „privatnik“ najbolji vozač KTM-a. Tvornički vozači KTM-a zasad ne djeluju ni uvjerljivo ni zadovoljno, no Walkner i Price zaostaju još uvijek lako nadoknadivih 10-ak minuta i drže 6 i 8. poziciju, dok „rookie“ Meo napreduje iz etape u etapu i trenutno drži 9. mjesto. Popis prve desetorice zaokružuje Duclos sa Shercom, dok su vozači Yamahe i dalje u drugom planu, pa je tako Rodrigues 13., a Botturi 16. sa 21 minutom zaostatka.

Nakon završetka kružne 4. etape oko argentinskog grada Jujuy, a koja je uključivala poveznicu od 200 km i brzinski ispit od 429 km, vozači su morali predati svoje motocikle u „parc ferme“, što znači da su sve poslove na održavanju mogli odraditi samo „na cesti“ prije povratka u kamp. Ujutro su krenuli na drugi dio maratonske etape, koja ih vodi u Boliviju, pri čemu će dosegnuti nadmorsku visinu od čak 4.600 metara, što je najviša točka na nekom brzinskom ispitu u cjelokupnoj povijesti tog natjecanja.

Rezultati 4. etape:

1. P. Goncalves – Honda – 3h:49min.29sek
2. K. Benavides – Honda – +4.46
3. Faria – Husqvarna - + 5.26
4. J. Barreda – Honda - + 5.34
5. A. Meo – KTM - + 6.44

Trenutni poredak nakon 4. etape:

1. P. Goncalves – Honda – 10h:17min.27sek
2. K. Benavides – Honda - +4.26
3. J. Bareda - Honda - +5.26
4. Š. Svitko – KTM – 8.08
5. Faria – Husqvarna - +8.15

fbmp ytmp imp