Motosport

Dakar 2016: Price i KTM odnijeli konačnu pobjedu

133214 Toby Price Stefan Svitko Podium Dakar 2016

Iako su među prvom petoricom i vozači Husqvarne, Honde te Yamahe, dominacija KTM-a se nastavila. Ovo im je 15. pobjeda u nizu.

Ako je u prvoj polovici relija Dakar i bilo iznimno neizvjesno, pitanje pobjednika je riješeno ubrzo nakon dana odmara, na dvije, tri pustinjske etape, kada je i dotad odličan Price jedini odradio posao bez greške. Nakon 13 dana utrkivanja i 5 etapnih pobjeda, Price je prošao ciljem sa skoro 40 minuta prednosti i tako postao prvi Australac ukupni pobjednik, ali i prvi koji je pobijedio na ovom natjecanju već iz drugog pokušaja.

Onako usput je donio i 15. pobjedu u nizu KTM-u, koji je, iako je ostao bez glavne zvijezde Marca Come, bio još dominantniji nego prošle godine, zahvaljujući i sjajnom slovačkom „privatniku“ Štefanu Svitku s kojim su austrijskoj marki pripala prva dva mjesta. Mogli bi reći i kompletno pobjedničko postolje budući je trećeplasirani Quintanilla, zapravo, vozio tvornički KTM s naljepnicama Husqvarne.

A upravo je borba za treće mjesto učinila zanimljivijim posljednje dvije etape. Debitant Meo je ispao iz te kombinacije nakon što je na pretposljednjoj etapi prvo morao sačekati timskog kolegu Pricea, kako bi mu štitio leđa, a onda je još i pao u samoj završnici etape i ozlijeđen na kraju jedva završio reli. No, zato je taj predzadnji dan u borbu za treće mjesto uskočio dotad gotovo neprimjetni Rodrigues, koji je donio prvu etapnu pobjedu Yamahi.

Uglavnom, na ulasku u posljednju etapu od 180 km, Quintanilla je imao 4 minuta prednosti pred Benavidesom na Hondi, koji je opet imao samo sekundu prednosti u odnosu na Rodriguesa. Njih trojica su, u istom tom rasporedu, bili i najbrži na toj završnoj etapi, tako da je treće mjesto na kraju ipak pripalo Quintanilli s Husqvarnom.

Pritom je, s obzirom da više nema ni Despresa ni Come, možda i bilo je jasno kako će doći do smjene generacija, no tko bi rekao da će ta promjena biti takvog intenziteta. Uz pobjednika Pricea, kojem je to bio tek drugi nastup, tu su još i sedmorica debitanata među prvih dvanaest, redom četvrti Benavides (Honda), šesti Van Beveren (Yamaha), sedmi Meo (KTM), deveti Brabec (Honda), deseti Farres Guell (KTM), jedanaesti Adrien Metge (Honda) i dvanaesti Cerutti (Husqvarna).

U konkurenciji četverocikala su ponovo pobijedila argentinska braća Patronelli, pri čemu je ovaj put bio Marcos bio 5 minuta brži od Alejandra, a vrijedi spomenuti i slavlje Peterhansela s Peugeotom, koji je tako nakon šest pobjeda s Yamahom došao i do šeste pobjede za upravljačem automobila.

Konačan poredak:

Motocikli
1. T. Price – KTM - 48h:09min.15sek
2. Š. Svitko – KTM – +39.41
3. P. Quintanilla - Husqvarna - +48.48
4. K. Benavides – Honda – +54.47
5. H. Rodrigues – Yamaha - +55.44
6. A. Van Beveren – Yamaha - +1:46.29
7. A. Meo – KTM – 1:56.47
8. G. Farres Guell – KTM - +2:00.01
9. R. Brabec - Honda - +2:11.27
10. A. Monleon – KTM - +3:27.49

Četverocikli
1. M. Patronelli – Yamaha – 58h:47min.41sek
2. A. Patronelli – Yamaha – + 5.23
3. B. Baragwanath – Yamaha – + 1:41.53
4. S. Karyakin – Yamaha - + 1:44.25
5. J. Gonzales Feiroli – Yamaha - +2:02.08

(Foto: E. Bauer/RallyZone)

fbmp ytmp imp