Motosport

MotoGP: Yamaha predstavila tvorničku momčad za 2016.

YamMotoGP2016

Konja kojeg pobjeđuje ne treba mijenjati. Sve je isto kao i lani, čak i boje.

Valjda u želji da još jednom podsjete kako su svjetski prvaci u konkurenciji vozača, konstruktora i timova, Yamaha je ove godina prva predstavila tvorničku momčad za 2016. Pritom u Barceloni nije bilo nikakvih iznenađenja. Novi svjetski prvak Lorenzo i viceprvak Rossi stajali su kraj onog što je izgledalo kao njihovi prošlogodišnji motocikli, čak su i grafike praktično identične.

Ipak, nije sve baš isto. Na prednjem blatobranu je „debeljko“ koji podsjeća na to da je Michelin od Bridgestonea preuzeo ulogu ekskluzivnog dobavljača guma za MotoGP prvenstvo, pri čemu su i naplatci promjera 17 cola umjesto dosadašnjih 16,5. Osim toga, novi M1 će, kao i svi MotoGP motocikli, imati zajedničku i jednostavniju elektronsku upravljačku jedinicu, dok je zapremina spremnika goriva povećana s 20 na 22 litre.

Yamaha je već testirala motocikl kod kojeg je dio tog povećanog spremnika goriva bio preseljen u rep motocikla, no ta verzija nije bila prikazana u Barceloni. Uostalom, ostaje još za vidjeti hoće li, nakon dodatnih testiranja, to rješenje doista biti korišteno na tvorničkoj M1, no Rossi je sada barem otkrio kako se iza svega doista krije pokušaj da se takvim premještanjem težine motocikl bolje prilagodi karakteristikama Michelinovih guma, za razliku od nekih dosadašnjih tvrdnji kako se radi jednostavno o tome da je jedino u repu motocikla bilo dovoljno slobodnog prostora za povećanje volumena spremnika.

Dakako, u momčadi Yamahe žele ponovo osvojiti trostruku krunu, pri čemu i branitelj Lorenzo i izazivač Rossi vide baš sebe na samom vrhu. Iako zasigurno neće žaliti jedan za drugim, to bi im mogla biti posljednja zajednička sezona jer, čak i ako Rossi na kraju sezone ne ode u mirovinu, obojici ističu važeći ugovori, baš kao i svim ostalim vozačima tvorničkih momčadi. Uglavnom, tijekom 2016. bi moglo biti zanimljivo na stazi, ali i oko nje.

U galeriji, dolje niže, možete pogledati dodatne fotografije. 

fbmp ytmp imp