Motosport

SBK: Kawasaki ZX-10R ipak nije brži od MotoGP-a

hi Test Phillip Island Sykes DSC 5542

Nekoliko dana nakon MotoGP testiranja, Phillip Island je udomio Superbike vozače. Sykes je bio najbrži, ali ipak skoro dvije sekunde sporiji od MotoGP-a.

Prije nekoliko mjeseci raspisali smo se tome (vidi ovdje) kako su Sykes i Rea s Kawasakijevim superbike motocikala bili brži od većine MotoGP motocikala koji su paralelno s njima odrađivali testiranja u Jerezu. Istina, bila su objavljena samo neslužbena vremena, a uz to su i Sykes i Rea jurili na Pirellijevim gumama za kvalifikacije, dok su se MotoGP vozači tek privikavali na prelazak na Michelinove gume i jednostavniju elektroniku, no svejedno je zvučalo gotovo senzacionalno da je superbike verzija Kawasakija ZX-10 R bila praktično jednako brza kao i Hondin MotoGP prototip.

Ipak, nešto realniju sliku stvari pokazuju netom završena testiranja u Phillip Islandu. Tamo su nakon prošlotjednih trodnevnih službenih testiranja MotoGP-a uslijedila i dvodnevna Superbike testiranja. U oba slučaja vrijeme nije bilo idealno, a i sama testiranja su bila prekidana brojnim padovima i crvenim zastavama, no odvoženo je dovoljno krugova da se i na jednoj tako specifičnoj stazi kao što je Phillip Island dođe do određenih zaključaka.

Dakle, Sykes je bio najbrži na Superbike testiranjima s vremenom 1:31.097, ali time i skoro dvije sekunde sporiji od najbržeg vremena 1:29.131 koje je na MotoGP testiranjima ostvario Vinales sa Suzukijem GSX-RR. Štoviše, Sykes s tim najbržim vremenom ima skoro pola sekunde zaostatka za Lavertyjem, koji je bio najsporiji MotoGP vozač na tim testiranjima.

No, jesu li te dvije sekunde razlike puno ili malo. Ako uzmemo u obzir da se Sykesov ZX-10R ipak bazira na serijskom motociklu, onda je to relativno malo. Isto tako, staza u Phillip Islandu nije pravo mjerilo za bilo što, no Superbike i MotoGP karavana će tijekom sezone obilaziti sedam istih staza tako da ćemo biti i više nego dovoljno prilika da se zabavljamo takvim usporedbama.

Inače, Sykes je najbrže vrijeme testiranja u Phillip Islandu ostvario već prvog dana testiranja, dok je drugog dan bio tek 6. najbrži. Najbrža ostvarena vremena za oba dana pogledajte u donjoj galeriji, a iza toga su, za usporedbu, i najbrža vremena s MotoGP testiranja.

fbmp ytmp imp