Motosport

MotoGP: Predstavljen je Ducati Desmosedici GP

Desmosedici GP

Novi Desmosedici je evolucija prošlogodišnjeg modela, može li s njime Ducati konačno dohvatiti MotoGP pobjedu?

Ducati je u svojoj centrali u Borgo Panigaleu predstavio novi tvornički Desmosedici, koji će na stazama naslijediti Desmosedici GP15, ali se službeno ne zove Desmosedici GP16, nego samo Desmosedici GP. Stvar je u tome da već „sedici“ u Desmosedici znači 16, no to je u cijeloj priči najmanje važno.

Ma kako se zvao, novi je Ducatijev MotoGP motocikl temeljita evolucija prošlogodišnjeg modela GP15, pri čemu je V4 agregat dodatno razvijen i sinkroniziran s novim generičkim i bitno jednostavnijim paketom elektronike. Pritom bi u prelasku na takvu elementarnija elektronska pomagala Ducati trebao biti u blagoj prednosti nad konkurentima budući su tijekom cijele 2015. imali svoje stručnjake u boksovima momčadi Avintia, koja je koristila stare Ducatijeve motocikle i nastupala po Open pravilima.

Osim toga, temeljito je revidiran i dvogredni aluminijski okvir, koji je, između ostalog, prilagođen i karakteristikama novih guma koje od ove sezone isporučuje Michelin. Izvana su najupečatljiviji dio još istureniji aerodinamični spojleri na prednjoj strani oplata s kojima Desmosedici GP poprima formu „dvokrilca“, a sve kako bi se na trenutno možda i najsnažnijem MotoGP motociklu smanjila tendencija podizanja prednjeg kotača kod izlaska na ravnicu. Desmosedici GP je od njegova prethodnika moguće razlikovati i po još većoj zastupljenosti bijele boje, a tu su i logotipi nekih novih sponzora, među kojima je i Givi.

Vozačka postava ostaje ista, pri čemu je Andrea Dovizioso u drugoj polovici prošle sezone izgubio na brzini i samopouzdanju, pa je neslužbeni status prvog vozača momčadi preuzeo imenjak Iannone. Iako su na testiranjima u Maleziji i Australiji obojica bili u drugom planu, pa čak i daleko iza Barbere na dvije godine starom Desmosediciju, u Ducatiju bi mogli početi letjeti stolci ako prošlogodišnji povratak u sam vrh ove sezone ne okrune i pobjedom.

Posljednji put su došli do pobjede još tamo 2010. godine i to zaslugom Casey Stonera, koji se ove godine vratio u Ducati. Istina, zasad samo kao testni vozač, no ne treba sasvim isključiti scenarij po kojem bi možda baš australski vanzemaljac mogao prekinuti tu dugogodišnju sušu.

fbmp ytmp imp