Motosport

SBK: Rea otvorio sezonu dvostrukom pobjedom

hi R01 Phillip Island Rea GB30489

Vozač Kawasakija je ostvario dvije tijesne pobjede ispred Daviesa na Ducatiju i Vd Marka na Hondi.

Bilo je to odlično otvaranje Suprbike sezone u Phillip Islandu, s dvije utrke koje su bile neizvjesne do posljednjeg metra, čak i ako su dale predvidljivog pobjednika. Naime, Rea se možda i nije uspijevao odvojiti od svojih progonitelja, no teško se oteti dojmu da je cijelo vrijeme držao stvari pod kontrolom, što je potvrdio i nakon utrka izjavom da je vozio na 85 do 90% mogućnosti Kawasakija.

U obje utrke su mu najviše problema zadavali Davies na Ducatiju i VD Mark na Hondi, koji su ga se držale poput sjene. U subotnjoj utrci se Davies u samoj završnici zadnjeg kruga, odnosno u pretposljednjem zavoju, probio u vodstvo, no Rea ga je na putu do ciljne crte majstorski obišao s vanjske strane i odnio pobjedu s prednošću od samo 6 stotinki sekunde, dok je nepunih pola sekundi kasnije ciljem projurio i Vd Mark, a onda i Giugliano s drugim Ducatijem.

U nedjeljnoj utrci je Davies odlučio napasti u pretposljednjem krugu, ali mu je Rea ubrzo uzvratio, tako da se vozač Ducatija u posljednjem krugu odlučio na bočno uklizavanje u zavoj broj 4. Bio je to atraktivan potez, no nažalost je rezultirao padom, nakon čega se Davies ipak uspio podići i proći ciljem kao deseti. Nakon toga je još samo Vd Mark mogao zagorčati život Reai, no Nizozemac je napravio manju grešku i na kraju prošao ciljem sa skoro sekundom zaostatka. Pad Daviesa je omogućio njegovom timskom kolegi Giuglianu da se probije na treće mjesto, ali tek nakon što se u pretposljednjem zavoju probio ispred Haydena, onemogućivši tako vozaču Honde da već u svom prvom Superbike vikendu dođe do pobjedničkog postolja. Hayden je bio iznimno brz i dan ranije, ali je pritom uništio prednju gumu i završio kao 9.

Yamaha je imala solidan povratak u Superbike prvenstvo zahvaljujući Guintoliju koji je subotnju utrku završio na 6., a nedjeljnu na 5. mjestu, s malih 2,5 sekunde zaostatka za pobjednikom. Pritom je te pozicije razmijenio sa Sykesom, koji je vodio u obje utrke, ali je u završnici posustajao, pri čemu se u drugoj utrci ključnim pokazao spori zavoj broj 4., gdje je Sykes prvo promašio stupanj prijenosa i izgubio vodstvo, a ubrzo potom je na istom mjestu je i izgubio i kontakt s vodećima nakon što ga je Giugliano udario u stražnji kotač. Treba spomenuti da je u prvoj utrci do 7. mjesta dogurao odličan Camier s MV Agustom, dok je u drugoj utrci to uspjelo ozlijeđenom Torresu s BMW-om, što znači da su u Phillip Islandu čak šestorica proizvođača imali plasman unutar prve sedmorice. Aprilia je u prvoj utrci dogurala do 12. mjesta zaslugom Savadorija, dok je de Angelis u drugoj utrci bio 13.

Supersport utrka je bila pozitivni kaos, što potvrđuje i sastav pobjedničkog postolja. Naime pobjedu je u svojoj prvi Supersport utrci odnio dosad osrednji Moto2 vozač Krummenacher s Kawasakijem, drugi je bio Caricasulo s Hondom, koji je upravo maturirao iz klase Superstock 600, dok je treći bio australski veteran West (Yamaha) koji je na domaćem terenu nastupio s pozivnicom. Posao su im olakšala dvojica glavnih favorita za osvajanje naslova, pri čemu je Cluzel polovicom utrke produžio u pijesak s MV Agustom i nakon toga završio kao tek 17. dok je Sofuoglu pao i odustao zbog problema sa stražnjom gumom na svom Kawasakiju.

U donjoj galeriji možete pogledati rezultate sve tri utrke.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 50 bodova
2. M. Vd Mark – Honda – 36
3. D. Giugliano – Ducati – 29
4. C. Davies – Ducati – 26
5. S. Guintoli – Yamaha - 21

fbmp ytmp imp