Motosport

SBK: Sykes i dalje nepobjediv u Doningtonu

Donington WorldSBK 2016 Race 2 Sykes GB40671

S novim dvostrukim slavljem, Sykes broji 8 uzastopnih pobjeda u Doningtonu i sada je drugi u poretku.

Subotnju utrku u Doningtonu su uvelike režirale pogreške vozača u vodećoj grupi koju su činili prvotimci Kawasakija i Ducatija. Poveo je Davies na Ducatiju, a prvi pogriješio Sykes na Kawasakiju, koji je tako potonuo na četvrto mjesto. Zatim je pogriješio Davies, koji je odsklizao sa staze, pa je vodstvo preuzeo njegov timski kolega Giugliano, kojeg su uporno proganjala dvojica vozača Kawasakija. Davies je još jednom pao, i ovaj put odustao, dok je Rea pogriješio i izgubio pet sekundi za vodećim dvojcem.

Na kraju je Sykes uspio slomiti otpor Giugliana i odnijeti pobjedu, a Rea je završio kao treći, nakon što je obišao vrlo dobrog Savadoria na Apriliji. U samoj završnici su Savadorija sustigli i Hayden na Hondi i Camier na MV Agustu, pri čemu je Camier u napetom troboju za četvrto mjesto tijesno pobijedio Haydena i tako potvrdio kako su u posljednje vrijeme i on i MV Agusta u sve boljoj formi.

I u nedjeljnoj utrci je slavio Sykes, što mu je bila osma uzastopna pobjeda u Doningtonu, k tome i u potpunosti zaslužena budući je u svakom od 23 kruga ciljem prošao kao prvi. Ipak, Rea mu veći dio utrke nije dao mira, uspio se nakratko i probiti i ispred njega, da bi na kraju završio s 2 sekunde zaostatka. Dodatnih 2 sekunde je zaostao i trećeplasirani Davies, za kojeg je to bio i pretjerano uzbudljiv vikend budući je uz dvostruki pad na subotnjoj utrci ubilježio i iskakanje sa zapaljenog Ducatija na treningu u petak. Samo dvije sekunde iza trećeplasiranog Daviesa utrku je završio Savadori na Apriliji, dok je Camier opet prošao ciljem ispred nosa Haydenu, no ovaj put u borbi za 5. mjesto.

Jasno, Rea je ostao na vrhu ukupnog poretka, čak je i povećao bodovnu prednost u odnosu na dosad drugoplasiranog Daviesa, no zato mu se malo približio Sykes, koji je dvostrukom pobjedu preuzeo i drugu poziciju u ukupnom poretku.

U Supersport utrci je najbolje krenuo P.J. Jacobsen s Hondom, no ubrzo je ispred sebe ugledao zeleni Kawasaki u rukama Sofuoglua, koji je nakon toga preuzeo stvari u svoje ruke i novom pobjedom povećao vodstvo u ukupnom poretku. Njegov timski kolega i prvi izazivač Krummenacher je završio treći, iza Jacobsena, dok je u britanskom dvoboju za 4. mjesto Gino Rea s MV Agustom prošao ciljem 3 desetinke sekunde prije Luke Stapleforda s Triumphom.

Rezultate sve tri utrke i fotografiju elegantnog pada Daviesa možete pogledati u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK

Superbike (nakon 14 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 293 boda
2. T. Sykes – Kawasaki – 237
3. C. Davies – Ducati – 231
4. D. Giugliano – Ducati – 147
5. M. vd Mark – Honda – 141

Supersport (nakon 7 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 121 bod
2. R. Krummenacher – Kawasaki – 95
3. P. J. Jacobsen – Honda - 76
4. J. Cluzel – MV Agusta – 75
5. K. Smith – Honda - 68

fbmp ytmp imp