Motosport

MotoGP: „Čudnovati kljunaši“ Ducatija i Honde

Ducati KatarTest2017

MotoGP konstruktori su postupno razotkrivali integrirane spojlere u nosu. Dva najradikalnija rješenja su ostavljena za kraj.

Utrka u aerodinamičnim pomagalima koja bi trebala kompenzirati efekt zabranjenih krilaca postaje sve bizarnija. No, možda su oni koji su pisali pravila to trebali i očekivati. Nakon što su prošle godine osjetili blagodati koje donese spojleri na nosu, posebno na izlascima iz oštrih zavoja kada smanjuju negativni efekt podizanja na stražnji kotač, proizvođači se toga neće samo tako odreći. Samo će posegnuti za radikalnijim rješenjima od uobičajenih krilaca, pri čemu je glavna razlika u tome što bi ova nova rješenja trebala biti sigurnija.

Svoje viđenje te problematike je prvo predstavila Yamaha s, pokazat će se kasnije, iznimno diskretnim rješenjem s dvostrukim oplatama. U Phillip Islandu je Aprilia pokazala znatno radikalniji pristup, a Suzuki možda i najelegantnije „ugradbene“ spojlere. Na testiranjima u Kataru su svoje karte konačno pokazali Ducati i Honda i tako možda otvorili novo poglavlje u aerodinamičnom ratovanju koje se neće svakako svidjeti. Upravo suprotno.

c6p4ymywsaaegdx.middle

Dovizioso je drugog dana testiranja u Kataru izvezao iz garaže nešto dosad nezamislivo u svijetu motocikala. Klasična prednja maska više gotovo i ne postoji. Ostao je samo uobičajeni središnji usisnik zraka i iznad toga vjetrobran, lijevo i desno od toga su dvije ogromne i spljoštene rupe, unutar kojih se nalazi spojleri, koji stvaraju „downforce“ odnosno potisak prema dolje. Dovizioso je pritom prokomentirao da je taj efekt skoro jednako izražen kao i s prošlogodišnji trostrukim krilcima, što i ne treba čuditi kad uzmemo u obzir ogromne dimenzije.

Možda je time otkrivena i tajna misteriozne kutije u repu koja je debitirala na testiranjima u Maleziji. Naime, budući prednja kupola praktično više ne postoji, moguće je da ispred upravljača više nema ni mjesta za elektroniku, koja bi onda, po toj teoriji, mogla biti preseljena u kutiju u repu. U svakom slučaju, upitno je hoćemo li tu kutiju i takve oplate vidjeti i na prvoj utrci u Kataru, gdje su testiranja pokazala da je Desmosedici brz i s klasičnim oklopima, ili ćemo ih viđati samo povremeno, na „stop & go“ stazama kao što su Jerez, Spielberg ili Motegi.

Andrea Dovizioso 2

I dok je Ducatijeva receptura, blago rečeno, neobična, ali barem djeluje inovativno, Hondino rješenje ostavlja dojam improvizacije. Moglo bi se reći da tu imamo prošlogodišnja krilca koja su samo obavijena s dva nezgrapna karbonska ispupčenja. U konačnoj verziji bi trebala biti u grafikama motocikla i kao takva manje bosti oči, no još uvijek je riječ o kljovama koje oštro strše prema naprijed sa svake strane nosa. Od svega dosad viđenog, takve kljove djeluju kao potencijalno najopasnije rješenje u slučaju kontakta s drugim vozačem, što je gorka ironija s obzirom na to da je baš Honda najviše inzistirala na zabranjivanju prošlogodišnjih krilaca i to baš u ime sigurnosti.

2017 00d test losail 02032.gallery full top fullscreen

U svom prvom izlasku s tako opremljenim motociklom, Marquez je pao zbog toga jer je aerodinamični potisak dodatno „zakucao“ prednju vilicu na kočenju. Ako ništa drugo, to je barem dokaz da oklopljena krilca doista djeluju, no upitno je mogu li takva Hondina ispupčenja uopće dobiti zeleno svjetlo i hoće li ih uopće koristiti. Nakon toga je Marquez testirao još jedan set donekle neobičnih bočnih oplata, kao i drugačiju prednju kupolu, no čini se da je tu bilo u fokusu postizanje što većeg tlaka u zračnoj kutiji, kao i aerodinamičnije linije, sve kako bi se povećala maksimalna brzina.

58c59ebb4b1ca8.40651356

fbmp ytmp imp