Motosport

WEC: Yamaha dominirala na 24h Le Mansa

ZSVOJ2E3IP4JC47XTE5Z

Nakon 24 sata bespoštedne borbe za pobjedu, dvije Yamahine momčadi je dijelilo samo 20 sekundi.

Bila je to prva endurance utrka ove godine, ali i druga utrka ove WEC sezone, koja se po novom formatu vozi od jeseni do ljeta. I bila je to sjajna utrka u kojoj su se dvije Yamahine momčadi međusobno pratile poput sjene i svojom bespoštednom borbom ispisale rekorde na 40. izdanju 24h Le Mansa.

U utrku je bolje krenula austrijska momčad YART (Parkes, Fritz, Nozane), no francuski tim GMT94 (Canepa, Di Meglio, David Checa) je uvijek bio blizu, prišuljavši se u ranim jutarnjim satima na samo 15 sekundi. Pritom se Canepa tijekom noći i razbolio, tako da su se od 9 ujutro za upravljačem Yamahe YZF-R1 u bojama momčadi GMT94 izmjenjivali samo Di Meglio i Checa. Ali to ih nije usporilo, dapače.

Nekih 4 sata prije kraja utrke Di Meglio je podigao ritam i uspio uhvatiti japanskog vozača Nozanea. Dvije Yamahe R1 su se izravno borile kroz prva tri zavoja, nakon čega je Di Meglio preuzeo vodstvo. No, utrka nije bila sasvim riješena do samog kraja, što potvrđuje i podatak da je nakon 24 sata borbe momčad YART zaostala samo 19,8 sekundi, što je najmanji zaostatak za pobjednikom u povijesti ove utrke, popraćen i rekordnim brojem od 860 odvoženih krugova.

Ako vas sve to ne ostavlja u uvjerenju da su dvije momčadi Yamahe, zapravo, vozile sprint utrku u trajanju od 24 sata, uzmite u obzir i to da je trećeplasirana momčad SRC Kawasaki (De Puniet, Foret, Gines) zaostala 12 krugova. Pritom je momčad SRC Kawasaki ubilježila pad i imala tehničkih problema, ali je zaslugom Randy De Punieta oborila i rekord kruga (1:36.408). Dodatnu draž cijeloj priči daje i činjenica da je pobjednička GMT94 Yamaha bila na Dunlopovim gumama, YART Yamaha se kotrljala na Bridgestone pneumaticima, dok je trećeplasirani SRC Kawasaki bio obuven u Pirelli gume.

Jedva nešto više od mjesec dana nakon što je na testiranjima tragično stradao njihov vozač Delhalle, Suzukijeva momčad SERT (Phillipe, Masson, Cudlin) je usprkos padovima došla do 4. mjesta, sa 45 sekundi zaostatka za SRC Kawasakijem. To im je bilo dovoljno da se nakon pobjede na Bol d'Oru izvojevane prošle jeseni zadrže na vrhu poretka, iako sada imaju samo 3 boda prednosti u odnosu na SRC Kawasaki.

Peto mjesto je osvojila privatna japanska momčad F.C.C TSR Honda, dok je Hondina tvornička momčad već na početku ušla u probleme s pogonskim lancem i na kraju završila na 11. mjestu. Slovačka momčad MACO Racing, za koju vozu Slovenac Marko Jerman je završila kao 8. i trenutno drži 6. mjesto u ukupnom poretku. Od zvučnijih momčadi, zbog tehničkih problema s odustali timovi Bolliger i April Moto Motors Events. Iduća utrka, 8h Oscherslebena, vozi se 20. svibnja.

TRENUTNI POREDAK:

1. SERT – Suzuki – 95 bodova
2. SRC Kawasaki – 92
3. GMT94 – Yamaha – 71
4. F.C.C TSR Honda – 67
5. YART – Yamaha - 62

24hLeMans 2017rez

fbmp ytmp imp