Motosport

Colin Edwards postao ambasador Akrapoviča

Colin Edwards Akrapovic Ambassador 3

Amerikanac im je 2000. donio prvi naslov svjetskih prvaka, a sada je postao i prvi ambasador branda Akrapovič.

Motocikli sa stiliziranim znakom škorpiona na zatku su dosad osvojili više od 100 naslova svjetskih prvaka i zato se čini gotovo nevjerojatno da su u Akrapoviču prvi naslov proslavili tek 2000. godine. Tada je Colin Edwards s Hondom VTR 1000 SP postao svjetski Superbike prvak, a Amerikancu je ista stvar uspjela i dvije godine kasnije, nakon onih legendarnih okršaja s Baylissom na završnim utrkama u Imoli.

Obojica su nakon toga produžili u MotoGP i dok je Bayliss tu ipak jednom slavio, i to kao „wildcard“ 2006. godine, Edwards nije uspio odnijeti MotoGP pobjedu, iako ju jednom u prilikom u Assenu, te iste 2006. već imao nadohvat prsta. Amerikanac je svejedno bio jedan od karakterno najzanimljivijih MotoGP vozača svog vremena i općenito percipiran s velikim simpatijama, što ga čini to podesnijim da postane prvi brand ambasador Akrapoviča. Pritom tek treba vidjeti što će sve ta njegova nova uloga podrazumijevati.

Inače, Akrapovič nema običaj sponzorirati vozače, a posebno ne one već umirovljene, nego se prvenstveno promoviraju kao tehnički partneri momčadi. Znamo za jednu zgodu kad im je Max Biaggi velikodušno ponudio da za neki broj s pet nula nosi njihov logo na svojoj šilt kapi, pa su ga morali glatko odbiti.  

Colin Edwards je na donjoj fotografiji sa Slavkom Trstenjakom, glavnim inženjerom natjecateljskog odjela Akrapoviča, koji je sa Edwardsom imao dosta posla. Prema riječima Igora Akrapoviča, samo su tijekom te pobjedničke 2000. godine odradili četrdesetak modifikacija na ispušnom sustavu njegovog VTR-a, sve kako bi uhvatili ritam kojim je Honda mijenjala pogonski agregat.

Colin Edwards Akrapovic Ambassador 4

fbmp ytmp imp