Motosport

SBK: Nova pravila dopuštaju aktivnu aerodinamiku

197262 2020 HONDA CBR1000RR R FIREBLADE Airflow over front fender and side

Iako postoje neka ograničenja, novim pravilima je zapravo legalizirana aktivna aerodinamika u Superbike prvenstvu.

Honda je s novim Firebladeom malo uzburkala duhove u Superbike prvenstvu. Naime, u Milanu su predstavili novi Fireblade RR-R s integriranim krilcima na bokovima, a iako su ta krilca fiksna, djeluju kao da bi mogla lako postati pomična. A kad još tome pribrojimo da je Honda već patentirala rješenje prema kojem bi se takva aerodinamička krilca mogla zakretati uz pomoć servo motora, odlučeno je svemu stati na kraj i aktivnu aerodinamiku obuhvatiti pravilima – i to tako da je se, zapravo, legalizirana. Odnosno, nova pravila ne zabranjuju aktivnu aerodinamiku, nego je ograničavaju tek utoliko što mehanizam za zakretanje krilaca mora biti isti kao i na serijskom modelu, a isti mora biti i raspon zakretanja.

No, u čemu je zapravo riječ? Kako su motocikli sve snažniji, tako je i sve teže držati prednju gumu u kontaktu s podlogom pri snažnim ubrzanjima. Krilca na nosu tu pomažu, jer stvaraju potisak koji pritišće nos motocikla prema dolje, što onda znači da se manje propinje na stražnji kotač, što opet znači i da se manje mora aktivirati elektronska kontrola propinjanja, koja neumitno oduzima snagu. No, kad motocikl dohvati 5. ili 6. stupanj prijenosa, ta ista krilca ne samo da više nisu potrebna, nego s porastom brzine postaju sve veći problem. Naime, ona bitno povećavaju otpor zraka, a otpor zraka rasta s kvadratom brzine.

I tu sad dolazimo do aktivne aerodinamike. Dakle, ideja je da su pri manjim brzinama krilca postavljena pod što većim kutom u odnosu na smjer gibanja kako bi generirala što veći „downforce“. A onda bi se pri većim brzinama ta ista krilca spustila u horizontalni položaj kako bi se smanjio otpor zraka. To bi se moglo postići na različite načine, uključujući i korištenje servo motora, koji bi se mogao programirati i tako da se krilca podignu istog trena kad vozač aktivira kočnice, te se tako poveća otpor zraka, ali i poboljša prianjanje prednje gume.

Uglavnom, time bi se mogla otvoriti Pandorina kutija, no svejedno će Superbike motocikli po pitanju aerodinamičkih dodataka biti još jedan korak ispred MotoGP strojeva. Naime, dok su u Superbike prvenstvu dozvoljeni i oni veliki spojleri na nosu kakve ima Ducati Panigale V4, jer su homologirani i na cestovnom motociklu, u MotoGP su zabranjeni zbog sigurnosnih razloga, pa se tako moraju koristiti integrairana krilca, odnosno slično rješenje kakvog ima spomenuti Fireblade RR-R. A aktivna aerodinamika? U MotoGP-u je strogo zabranjena! Zapravo, u MotoGP pravila postaju sve stroža, pa će se u novom paketu ograničiti i fleksibilnost integriranih krilaca.

Naime, što su pravila stroža to su inženjeri inventivniji. Pa se, recimo, krilca mogu „programirati“ tako da se pod dovoljno velikim opterećenjem, odnosno pri velikoj brzini, uslijed svoje fleksibilnosti počnu naglašeno svijati, čime se smanjuje otpor zraka. A to je već aktivna aerodinamika. Što opet nije problem ako je aktivna aerodinamika dozvoljena kao u Superbike pravilima. Ali postaje problem ako je zabranjena kao u MotoGP prvenstvu.

195881 2020 HONDA CBR1000RR R

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp