Motosport

Ducati predstavio MotoGP momčad i nove boje

Desmosedici GP 10 UC143591 High

Na Desmosediciju GP20 će biti više crne boje, a manje bijele. No, važnije je ono što će se skrivati ispod karbonske kože.

Ducati je rodnoj Bologni, u četvrtak navečer, prvi predstavio tvorničku momčad za 2020. godinu. No, budući da vozačka postava ostaje ista, a i tehnika se želi sakriti od očiju konkurencije što je duže moguće, zapravo su razotkrivene samo nove boje, a i one su zasjale na starim karbonskim oklopima, kako se ne bi razotkrila nova aerodinamička rješenja.

Sponzori su manje-više ostali isti, ali sad je manje bijele, a više crne boje, što sve djeluje atraktivnije i modernije. Pritom se posebno ističe široka crna crta, koja se proteže od gornjeg ruba donjeg aerodinamičkog krilca i nastavlja ispod sjedala, nakon čega se stapa s donjim dijelom repa, koji je i dosad bio crn. Osim toga, pocrnjela su i slova Mission Winnow inicijative Phillip Morisa kao glavnog sponzora, s time da ostaje za vidjeti koliko ćemo često taj natpis viđati na motociklu budući da ga prošle godine na dosta utrka nisu isticali kako bi izbjegli eventualne tužbe zbog prikrivenog reklamiranja duhanskog diva.

Hvatanje brzine

No, najvažnije je ono što će se skrivati ispod slojeva boje i karbone. A prema riječima iz Ducatija, za 2020. su pripremili potpuno novi motocikl, koji ima drugačiji okvir kako bi Desmosedici bolje prolazio kroz zavoje, posebno one brze, što je dosad bio glavni problem. Doviozioso i Petrucci su na jesenskim testiranjima po tom pitanju izrazili umjereni optimizam, a čini si da je napredak ubilježen i u sferi V4 agregata. Dosad je to uvijek bio Ducatijev „forte“, no prošle godine im se Honda opasno približila po pitanju maksimalne snage, tako da se u Bologni nadaju kako će ponovo imati najbrži motocikl na ravnici, čemu bi trebala pridonijeti i nova aerodinamika.

Tu Ducati ne želi otkrivati svoje karte, pa tako nova krilca vjerojatno neće debitirati ni na predstojećim testiranjima u Maleziji, kako ih konkurencija ne bi stigla kopirati prije početka sezone. Tako je bilo i prije godinu dana, kada je Ducati sve iznenadio sa spojlerom na stražnjoj vilici i poklopcima na kotačima. U međuvremenu su pravila precizirana i takva su rješenja sasvim legalna, no tko zna hoće li u Ducatiju izmisliti i nešto novo za 2020?

Posljednja prilika za Doviziosa?

Vozačka postava ostaje ista. Nakon što je tri puta zaredom postao viceprvak, Dovizioso ima možda i posljednju priliku da se bori za naslov MotoGP prvaka. Naime, Ducati ne želi samo sudjelovati, nego i osvojiti naslov, pa ako se na prvih nekoliko utrka pokaže da je Dovizioso i dalje tek materijal za viceprvaka, lako je moguće da mu neće produžiti ugovor za 2021. To više što je javna tajna kako za buduće razdoblje pokušavaju Yamahi preoteti ili Vinalesa ili Quartararoa. Sve to bitno umanjuje i šanse za ostanak Petruccija, na čije mjesto bi rado došao Miller, koji će u momčadi Pramac i ove godine voziti aktualni Desmosedici. Isto će sad vrijediti i za Bagnaiu, koji je u svojoj rookie sezoni stažirao na godinu dana starom motociklu.

Dakle, na startnoj rešetki će ove godine biti čak četiri nova Desmosedicija, dok će u momčadi Avintia voziti prošlogodišnji GP19, no i njima su ambicije porasle za 2020. Naime, ne samo da je u njihovu momčad, na nagovor Dorne i Ducatija, stigao Zarco, nego bi tehnička podrška trebala biti na bitno većoj razini nego prošle sezone. Umjesto fenjeraša, Avintia bi mogla konačno postati prava satelitska momčad Ducatija.

Sve u svemu, nova MotoGP sezona, koja započinje 8. ožujka u Kataru, djeluje itekako obećavajuća za Ducati. Naumili su još žešće pucati iz svih oružja, a vrijeme će pokazati da li je njihova nova municija dovoljno snažna da konačno probije oklop Marca Marqueza.

Dovizioso Petrucci and the Desmosedici GP 8 UC143615 High

 

fbmp ytmp imp