Motosport

Scott Redding: Želim titulu SBK prvaka

FJ8R6050

Redding nije samo brz na jeziku. Bivši MotoGP vozač, i aktualni britanski Superbike prvak, je žestoko započeo karijeru u svjetskom Superbike prvenstvu. Može li novi vozač tvorničke momčadi Ducatija iznenaditi Reu? Na prvom i dosad jedinom okupljanju u Phillip Islandu je u sve tri utrke bio treći te zasjeo na drugo mjesto u ukupnom poretku.

Koliko su slični Ducati Panigale V4R na kojem si prošle godine osvojio britanski naslov i Ducati V4 R na kojem ćeš voziti ove sezone?

Mislim, to su isti motori. U svjetskom prvenstvu su bolje gume, ispuh je drugačiji jer može biti glasnije, pa je i veća brzina, a može se i više toga podešavati elektronikom. U principu, sve je malo bolje, ali osnova svega je ista.

Što misliš o Rei, svom novom timskom kolegi Daviesu, ali i ostalim glavnim konkurentima?

Ne želim zvučati bahato, ali da budem iskren, znam da ih mogu pobijediti. Ne bih se prihvatio ovog izazova da znam da ne mogu pobijediti. Neće nam biti lako jer imamo Jonathana Rea, petostrukog svjetskog prvaka s istim motorom i istim timom s kojim je započeo.

2020 WSBK R1 Aus MircoLazzari XB2 8402

Znači, biti ćeš ozbiljna prijetnja u lovu na Superbike titulu?

Da, ljudi zaboravljaju da sam do prošle godine bio najmlađi vozač ikada koji je osvojio utrku svjetskog prvenstva. (2008. je u Donington Parku Redding je pobijedio u klasi 125cc s 15 godina i 170 dana). Borio sam se za Moto2 titulu, i izgubio je zbog ozljede. Borio sam se za podije u MotoGP-u i to sa motorima koji nisu bili sposobni za te rezultate. 2018. je s Aprilijom mene bila čavao u lijesu. Rekao sam svom menadžeru: "Nađi mi novi motor i ekipu koja je sposobna za pobjedu i dopusti mi da dokažem tebi i svima da mogu pobijediti“. Vjerujem da sam još uvijek dobar i pun sam samopouzdanja. Dajte mi dobar motor i pokazat ću vam da mogu ostvariti dobre rezultate.

Ducati nije osvojio SBK titulu već desetljeće.

Ja želim biti taj - to bi puno značilo i meni i njima. A i otvorilo bi mi nova vrata. Prošle godine su s Bautistom mogli nekoliko stvari napraviti drugačije kako bi osvojili titulu, ali što je tu je. Neće biti lako, ali znam da imam dobru priliku. Osjećam da Ducati vjeruje u mene, da mogu pobjeđivati s njima i da mi čuvaju leđa.

2020 WSBK R1 Aus MircoLazzari A123174 1

Svojim karakterom mnoge podsjećaš na Scotta Russella, Carla Fogartyja, Colina Edwardsa i Maxa Biaggia. Kako gledaš na to?

Da, karakterno sam malo opak. U MotoGP-u sam bio malo zatomljen, ali u britanskom Superbikeu su mi dali da radim što god hoću, i to je unijelo energiju u utrke. Gledateljima i vozačima se svidjelo, a i momčadi. Mislim da je bit utrka u tome. Mi ne smijemo biti roboti kojima se govori što i kada treba reći, a što ne. Trebamo biti iskreni, i zabaviti se. Želim to sa sobom donijeti u svjetsko prvenstvo. Mislim da to i žele. Žele brze vozače, koji zabavljaju na stazi i izvan nje. Na kraju dana, znam da sam zabavljač i želim to i ispuniti. Imam zanimljiv karakter i prijatelje zanimljivog karaktera, tako da si odgovaramo. Teško radim tijekom tjedna, vikendom se utrkujem i uživam u tome koliko god mogu.

ScottRedding WSBK PhillipIsland2020 0012

fbmp ytmp imp