Motosport

Dakar 2021: Dijele ih samo minute

branch6 21

Odradili su već pola relija, a prvih deset je unutar četvrt sata. U ovom sportu to je malo više od treptaja oka.

Otkad smo se posljednji put javili, vozači su za zadovoljstvom projurili kroz 5. i 6. etapu, odnosno odradili su taman pola relija i sad im slijedi itekako zasluženi dan odmora u Saudijskoj Arabiji. I na te se dvije etape pokazalo da onaj tko pobijedi prvog dana ima problema onog idućeg jer mora krenuti prvi i za druge odrađivati navigaciju, no takve oscilacije kao da su manjeg intenziteta nego što su bile na prve četiri etape. Možda i zato jer je 5. etapa uglavnom bila kamenita, pa nije bilo tragova za slijediti, tako da su skoro svi vozači u nekom trenutku izgubili, a ne samo oni prvi.

monsterenergyhondateam20 dak21 stage6 8233 rallyzone

No, Barreda je nastavio u svom stilu, pa je tako nakon pobjede na 4. etapa morao kao prvi krenuti u etapu broj 5 te je pogriješio u navigaciji i izgubio 15 minuta. Ali to je značilo da je u 6. etapu startao kao tek 17. te je mogao samo pogledom slijediti tragove i juriti punim gasom do nove etapne pobjede. To mu je već treća etapna pobjeda ove sezone, a 27. ukupno, čime je sustigao Jordija Arcaronsa, a ispred njega su samo Despres i Peterhansel, s 33 pobjede. S time da, za razliku od dvojice Francuza na vrhu tog statističkog poretka, Barreda još nijednom nije odnio ukupnu pobjedu. Zapravo, jedva da je koji put i završio rally, bez da je ijednom uopće stajao na podiju, a ovo bi mu mogla biti posljednja šansa.

Inače, na 5. etapi je pobijedio njegov timski kolega Kevin Benavides, i to bez obzira na činjenicu da je pred kraj tog brzinca izveo premet preko svoje tvorničke Honde, udarivši u GPS i slomivši nos te izvrnuvši gležanj. Iako mu je gležanj stvarao probleme na 6. etapi, a uz to je morao i svima pokazivati put, Argentinac je ipak izgubio manje od 10 minuta i sad je drugi u ukupnom poretku, s odličnom 15. startnom pozicijom za 7. etapu.

Toby Price Red Bull KTM Factory Racing 2021 Dakar Rally Stage Six

A tko je prvi? Prekaljeni Toby Price. Australac je prestao izmjenjivati etapne pobjede s Barredom te je bio treći najbrži na petoj etapi i onda sedmi najbrži na šestoj etapi. I ta konstantnost je otvorila tvorničkom vozaču KTM-a put do vrha poretka, s nešto više od 2 minute prednosti u odnosu na Kevina Benavidesa na Hondi. Njegov timski kolega Cornejo Florimo je unutar 3 minute zaostatka, dok su na 4. i 5. poziciji u sekundu izjednačeni Branch na tvorničkoj Yamahi i De Soultrait na privatnoj Husqvarni, s time da oba vozača oduševljavaju svojim akrobacijama.

I izvan top 5 su razmaci doista mali, pri čemu svakako treba spomenuti da se Santolino uspio probiti na 8. mjesto sa Shercom, tako da među prvih 10 imamo čak 5 različitih marki motocikala. Prošlogodišnji pobjednik Ricky Brabec je i dalje diskretan te drži 13. poziciju, no zaostatak za Priceom mu je manji od 20 minuta što se itekako može nadoknaditi u drugoj polovici relija. Problem za njega, ali i ostale pretendente na pobjedu, je to što lukavi Price, uz vodstvo u ukupnom poretku, ima i vrlo dobru 7. startnu poziciju uoči maratonske etape s kojom u nedjelju započinje druga polovica relija. Ako drugi ne budu na oprezu, tu bi Price mogao prelomiti utrku u svoju korist.

Santolino 16 21

TRENUTNI POREDAK (nakon 6 od 12 etapa)

1. T. Price – KTM - 24h:08min.43sek
2. K. Benavides – Honda - +2.16
3. J.I. Cornejo – Honda - +2.57
4. R. Branch – Yamaha - +3.41
5. X. De Soultrait – Husqvarna – +3.41
6. S. Sunderland – KTM - + 4.23
7. J. Baredda Bort – Honda - + 6.25
8. L. Santolino – Sherco - +13.46
9. S. Howes – KTM - + 15.12
10. P. Quintanilla – Husqvarna + 15.13

Pablo Quintanilla Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing 1

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp