Motosport

Umro je Hubert Auriol

P0020962

Otišao je Superman relija Dakar, prvi koji je pobijedio i s motociklom i automobilom, a kasnije je bio i direktor tog relija.

Rođen 1952. godine u Addis Ababi, glavnom gradu Etiopije, Hubert Auriol kao da je imao posebno razvijen nos za afričke pustinjske relije. A tako visok i moćan, vjerojatno ni ne bi uspio do te mjere u nekoj drugoj grani motosporta, nego baš na reliju Dakar gdje su itekako važni snaga i izdržljivost.

Prije toga, bavio se motokrosom i endurom, a odmah se 1979. uključio na reli Paris-Dakar. 1981. i 1983. pobijedio je s BMW-om GS, a kasnije je uspješno vozio za Cagivu. Posebno će ostati upamćena 1987. godina kada je imao ogromnu prednost, ali je na pretposljednjoj etapi slomio oba gležnja. Svejedno je izdržao, stisnuo zube i odvozio etapu do kraja, a onda se u suzama slomio na samom cilju, u jednoj od amblematskih video snimki relija Dakar. Nažalost po njega, nije mogao idući dan odvoziti onu počasnu etapu na Lac Roseu i tako je ostao bez te treće titule.

PARIS DAKAR 1985 - PHOTO: DPPIHUBERT AURIOL / CAGIVA LIGIER

Nakon toga se prekvalificirao u vozača automobila, te je 1992. godine pobijedio i u toj konkurenciji za upravljačem Mitshubishija Pajera i to na možda najbrutalnijem izdanju tog relija, koje je vodilo od Pariza skroz do Cape Town, na samom jugu Afrike. Te godine je svoju drugu pobjedu s Yamahom odnio njegov zemljak Stephane Peterhansel, koji će ga i nadmašiti sa 6 pobjeda za upravljačem motocikla i još 7 u sjedalu automobila, s time da u trenutku dok ovo pišemo ponovo vodi u ukupnom poretku na putu do možebitne 14. pobjede. Uz njih dvojicu, u obje konkurencije je pobijedio još samo Nani Roma.

Nakon što je završio karijeru kao natjecatelj, Hubert Auriol je bio direktor relija Dakar od 1995. do 2004. godine. Kasnije se nije mogao pomiriti s preseljenjem tog relija u Južnu Ameriku, pa je jedan od osnivača konkurentskog relija Africa Eco Race, koji doista završava u Dakru. Posljednjih godina je imao problema sa srcem, a situacija se dodatno zakomplicirala kad se zarazio koronavirusom. Umro je 10. siječnja, ali nikad neće biti zaboravljen, kao jedan od pionira i najvećih legendi utrkivanja po dinama. I svojim rezultatima, i svojim stasom, bio je Superman pustinjskog utrkivanja, kao što se to jasno može vidjeti na donjoj fotografiji.

Senza titolo 21

fbmp ytmp imp