Motosport

MotoGP: Miller iznenađujuće pobijedio i podrignuo

 DSC7723

Quartararo je vodio veći dio utrke u Jerezu, no onda je počeo misteriozno tonuti u poretku. Time je otvoren put do dvostruke pobjede Ducatija, na stazi koja uopće ne bi trebala odgovarati Desmosediciju.

Nakon 5 godina čekanja na svoju drugu pobjedu, ali i nakon kritika kojih se (s pravom) naslušao zbog lošeg početka ove sezone, Jack Miller je proplakao kad je skinuo kacigu. Do svoje dotad jedine MotoGP pobjede došao je još tamo 2016. godine, kad je sa satelitskom Hondom pobijedio u Assenu na namočenom asfaltu. Ostat će upamćeno da je tad još golobradi Australac tu pobjedu proslavio pijenjem pobjedničkog šampanjca iz svoje netom skinute čizme. Jasno, sad je pet godina stariji, brkatiji i bitno ozbiljniji, pa je ovaj put ipak pristojno nagnuo šampanjac iz boce… i junački se podrignuo. Nakon emotivnog pražnjenja u parc-fermeu, uslijedilo je gastroenterološko pražnjenje na podiju.

 DSC9402

A nije uopće trebalo tako biti. Naime, najveći dio utrke je vodio Fabio Quartararo. Francuz nije baš najbolje krenuo s prve startne pozicije, no trebalo mu je samo nekoliko krugova da se sa 4. mjesta probije u vodstvu i onda počne lagano bježati Milleru. I taman kad je razvukao prednost na nekih 1,5 sekunde, Quartararo je počeo usporavati. I to usporavati do te mjere da ga nije prošao samo Miller, nego još njih 11 drugih. U početku se činilo da bi problem mogao biti u previše potrošenoj stražnjoj gumi, što uopće ne bi bilo čudno za vozača Yamahe, no tek je u počasnom krugu kamera dala naslutiti da ima problema s desnom rukom. Krug u Jerezu ne daje vozačima mjesta za odmor i tako je Quartararou sasvim utrnula ruka, što je sve uobičajenija pojava kod MotoGP vozača.

 DSC8743

Sve to ne umanjuje zasluženu pobjedu Millera na zavojitoj stazi, koja nikako ne bi trebala odgovarati Ducatiju. No, očito su dobro posložili novi Desmosedici jer bila je to čak i dvostruka pobjeda Ducatija. Millerov timski kolega je prošao ciljem kao drugi, i tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, dok je Morbidelli s 2 godine starom Yamahom bio treći. Nakagami se dobrovoljno u Jerezu vratio na prošlogodišnji Hondin okvir i odmah završio kao četvrti, pa onda pustio suzu u boksu jer je mu je prvo pobjedničko postolje u karijeri izmaklo za manje od sekunde.

Do 11 bodova za peto mjesto došao je aktualni prvak Joan Mir, koji je još jednom vozio staloženo, za razliku od svog kolege Rinsa. On je pao u drugoj utrci zaredom, nakon što je njegov Suzuki s punim spremnikom goriva nešto žešće udario u neravninu na kočenju nego što je to očekivao. Posebne pohvale ponovo zaslužuje i Aleix Espargaro, koji nikako da Apriliji podari prvi top 5 rezultat u MotoGP povijesti, no ovaj put je bio samo 5,1 sekunde za pobjednikom, što je novi najmanji zaostatak tog talijanskog proizvođača.

 DSC8100

Vinales ponovo nije briljirao, ali skupilo se nešto bodova za sedmo mjesto, dok je bod manje pripao Zarcou. Oba vozača Repsol Honde su tijekom vikenda imali dva teška pada i prošli su ciljem kao 9. i 10., s time da je rekonvalescent Marc Marquez bio ispred, te je uz to smanjio svoj zaostatak za pobjednikom u odnosu na onaj koji je imao u Portimao. Nažalost, Rossi je nakon pada u Portugalu sad bio tek 17.

Uglavnom, nakon 4 utrke ove sezone, imamo tri različita pobjednika i četvrtog različitog vozača na vrhu poretka. Između vodećeg Bagnaie i petog Zarcoa je samo 18 bodova razlike, a situacija bi se mogla dodatno zgusnuti sad kad se iz drugog plana probijaju Miller i Morbidelli, koji su imali loš start sezone.

 DSC7832

Brad Binder je s KTM-om dva puta pao u istoj utrci. 

MotoGP poredak (nakon 4 utrke)
1. P. Bagnaia – Ducati – 66
2. F. Quartararo – Yamaha – 64
3. M. Vinales – Yamaha – 50
4. J. Mir – Suzuki – 49
5. J. Zarco – Ducati – 48

DiGia Jerez 2021 

U klasi Moto2 je razmak između prve petorice još i za bod manji nego u MotoGP-u, no zato su razmaci u samoj utrci u Jerezu bili bitno veći. Talijan Fabio Di Giannantonio je poveo u prvom zavoju i, bez da mu se itko mogao suprotstaviti, iznimno glatko došao do svoje prve Moto2 pobjede. Njegov zemljak Bezzecchi je bio drugi, dok je Sam Lowes završio na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja, nakon što se morao pomučiti s Gardnerom i Raulom Fernandezom.

Moto2 poredak (nakon 4 utrke)
1. R. Gardner – Kalex - 69
2. S. Lowes – Kalex – 66
3. R. Fernandez – Kalex – 63
4. M. Bezzecchi – Kalex - 56
5. F. Di Giannantonio - Kalex - 52

Pedro Acosta Moto3 2021 Spain 

Kad su u pitanju utrke klase Moto3 u Jerezu, onda obično vrijedi da bi tekst bio predugačak ako bi se počeli opisivati bilo što prije zadnjeg zavoja zadnjeg kruga. A to je i ovaj put slučaj. Krenimo dakle od zadnjeg zavoja zadnjeg kruga, u kojem je i dotad pretjerano agresivan Deniz Oncu s Tech3 KTM-om pogriješio na kočenju i ubacivanju u nižu brzinu te je pokosio dotad drugog i trećeg u ukupnom poretku, odnosno Masiu na Red Bull KTM-u i Bindera na Petronas Hondi. Pritom je Binderov motocikl prešao preko Oncua i zarezao mu vrat, dok je senzacionalni rookie Pedro Acosta prošao neokrznut. S nepunih 17 godina, Acosta je postao najmlađi vozač u povijesti kojem je uspjelo nanizati tri uzastopne pobjede. Uz to, postao je i prvi vozač u povijesti kojem je uspjelo završiti na podiju u svakoj od prve četiri GP utrke u kojima je nastupio. S time da će njega ipak više veseliti činjenica što već sad ima čak 51 bod više od talijanskog veterana Antonellija. U samoj utrci je drugi ciljem prošao još jedan talijanski veteran, odnosno Fenati na Husqvarni, ispred Alcobe, Mignoa, Sasakija… S time da je, bez obzira na kaos koji je izazvao Oncu, prvih 10 vozača prošlo ciljem unutar 1,6 sekunde.

Moto3 poredak (nakon 4 utrke)
1. P. Acosta – KTM – 95
2. N. Antonelli – KTM – 44
3. A. Migno – KTM – 42
4. R. Fenati – Husqvarna - 40
5. J. Masia – KTM - 39

Pedro Acosta Moto3 2021 Spain 1

Iduće utrke su na rasporedu 16. svibnja u Le Mansu, još jednoj tradicionalnoj stanici europskog dijela turneje.

iJer21 rez

 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp