Motosport

MotoGP: Može li Quartararo ostati bez titule?

 DSC9988 2

S dvije pobjede u dva uzastopna vikenda, Bagnaia je otkinuo 22 boda od prednosti koju je imao Quartararo. No to je, zapravo, taman malo premalo.

Joan Mir će i sam priznati da od njegove obrane naslova neće biti ništa. Nade su i dosad visjele o tankoj niti, koja je gotovo pukla nakon utrke u Misanu. Prošao je ciljem peti, u sendviču između Marca Marqueza i Jacka Millera te nekih 6 sekundi iz trećeg Bastianinia, koji je tako u svojoj rookie sezoni, kao treći vlasnik dvije godine starog Ducatiju došao do prvog podija. S time da je u tom zadnjem krugu Mir prešao preko granica staze, pa je kažnjen pomicanjem na šestu poziciju, iza Australca koji se mučio s vibracijama stražnje gume. Tako se minus Mira rastegnuo na 67 bodova. Istina, još je 100 bodova u igri, ali nemoguće je uopće zamisliti da bi vozač Suzukija mogao pobijediti na barem tri od preostale 4 utrke nakon što na dosadašnjih 14 nije slavio nijednom.

Bagnaia 4 UC335022 High

I tako Bagnaia ostaje jedini konkurent Fabiu Quartararou. Razmak između njih dvojice se u posljednje dvije utrke smanjio sa 70 na 48 bodova. Još uvijek je to dosta, ali neki će reći da je bitan trend. A Bagnia je definitivno u uzlaznoj putanji. Nakon što je u Aragonu u posljednja tri kruga odolio sedmerostrukom napadu osmerostrukog svjetskog prvaka Marca Marqueza, i tako došao do svoje prve MotoGP pobjede, Bagnaia je samo tjedan dana kasnije slavio i u Misanu. Ovaj put nije bilo izravnog obračuna na stazi, ali tvornički vozač Ducatija je stoički izdržao pritisak nadolazećeg Quartararoa, koji je straga imao medium umjesto soft stražnje gume, pa mu je za kraj utrke ostalo više resursa. Na kraju ih je dijelilo manje od 4 desetinke sekunde. Hoće li ih na kraju sezone dijeliti i samo nekoliko bodova? Teško.

Realno, da Bagnaia ima ovih 48 bodova zaostatka, a da nije pobijedio na dvije posljednje utrke, vjerojatno bi mislili da je pitanje prvaka riješeno. Ovako nam perspektivu malo kvari taj subjektivan osjećaj da je Bagnaia trenutno nedodirljiv. No, sve i da u nastavku sezone nakon svake dvije utrke otkine ta 22 boda prednosti, još uvijek bi na kraju bio kratak 4 boda.

Quartararo Misano21 1

Isto tako, ako si samo malo proširimo horizont i gledamo zadnje tri utrke, onda je prednost Quartararoa čak i malo porasla jer je u tom periodu on osvojio 53, a Bagnaia 52 boda. A slično je i ako gledamo zadnjih pet utrka, odvoženih nakon ljetne pauze. Quartararo je tu skupio 78, a Bagnaia 77 bodova.

Uglavnom, Bagnaia je u situaciji kad mu realno neće biti dovoljno da samo završava pred Quartararoom nego mora nastaviti pobjeđivati i nadati se da će Francuz koji put i pogriješiti pod pritiskom. A i to mu vjerojatno ne bi bilo dovoljno. Jer čak i ako uzmemo najoptimističniji scenarij za Bagnaiu, onaj po kojem bi on pobijedio na sve 4 preostale utrke, što je apsolutno nerealno, a Quartararo bi jednom pogriješio i ostao bez bodova, Francuzu bi za potvrdu naslova bila dovoljna dva druga i jedno treće mjesto, ili pak pobjeda, jedno treće i jedno četvrto mjesto. A realno, trebat će mu i manje od toga.

 GP 3258

Trenutni poredak MotoGP:

1. F. Quartararo – Yamaha – 234 boda
2. F. Bagnaia – Ducati – 186
3. J. Mir – Suzuki – 167
4. J. Zarco – Ducati – 141
5. J. Miller – Ducati - 140

Misano 2021 1 Moto2 

Otprilike jednako sporo se topi prednost vodećih i u ostale dvije klase. Najneizvjesnije je u kategoriji Moto2 gdje se prednost Remmyja Gardnera, u odnosu na rookie timskog kolegu Raula Fernandeza, spustila na 34 boda. Za razliku od Quartararoa, Gardner nema pravo na pogrešku, jer bi mu se onda s eventualnom pobjedom Fernandez sasvim približio. A baš kao i Bagnaia, i Fernandez je pobijedio na posljednje dvije utrke, i to sa svježe operiranom desnom šakom, no Gardner je oba puta bio drugi, tako da je izgubio samo 10 bodova. Ako pak gledamo zadnjih pet utrka nakon ljetne stanke, Gardner je osvojio 87, a Fernandez 84 boda.

Trenutni poredak Moto2:
1. R. Gardner – Kalex – 271
2. R. Fernandez – Kalex – 237
3. M. Bezzecchi – Kalex – 190
4. S. Lowes – Kalex – 140
5. A. Canet – Boscoscuro - 119

Misano 2021 1 Moto3

U klasi Moto3 je uvijek najmanje zahvalno bilo što predviđati. Rookie Pedro Acosta (KTM) ima obećavajućih 42 boda zalihe, no na toj ga distanci sad prate čak dvojica vozača. Denis Foggia (Honda) je pobijedio na posljednje dvije utrke te se bodovno izjednačio sa Sergiom Garciom (GasGas). Nema sumnje da je Foggia u naletu, dok su Acosta i Garcia malo pali u formi nakon ljetnih praznika. Tako je u posljednjih 5 utrka Acosta osvojio 52, Garcia 58, a Foggia 82 boda. Dakle, Talijan sustiže Acostu kao brzi vlak, ali ima i tu nezgodnu naviku da ili završava na podiju ili ostaje bez bodova. Tako je u dosadašnjem dijelu sezone već šest puta upisao nulu, dok se to Acosti dogodilo samo jednom. Osim toga, iako je rookie, Acosta je među tom trojicom nekako psihički najstabilniji.

Trenutni poredak Moto3:
1. P. Acosta – KTM – 210
2. D. Foggia – Honda – 168
3. S. Garcia – GasGas – 168
4. R. Fenati – Husqvarna – 134
5. J. Masia – KTM - 122

Misano 2021 1 Moto3 2 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp