Motosport

Quartararo je pao (dva puta) i spasio MotoGP

218f5d82 dbe4 471e 86a4 ed2bc759c3fb

Taman kad smo se pobojali da je sve ušlo u kolotečinu, Quartararo je konačno pogriješio i začinio kraj prvog dijela sezone.

Nakon uzastopnih pobjeda na utrkama u Barceloni i Sachsenringu, činilo se da će Quartararo lako obraniti naslov prvaka. Konačno, imao je 34 boda više od Aleixa Espargaroa na Apriliji te čak 91 bod više nego Pecco Bagnaia, koji mu je trebao biti glavni izazivač ove sezone. I što je najvažnije, Francuz dotad nije učinio gotovo nijednu spomena vrijednu grešku.

 DSC6419

Tijekom prvih 10 natjecateljskih vikenda skupio je tek dva pada i to nijedan na utrci. Pa tko bi onda rekao da će na utrci u Assenu posrnuti čak dva puta. I to u istom zavoju! Prvi puta je pao kad je napao Aleixa Espargaroa, u borbi za drugo mjesto, a drugi puta kad su ga iz boksa vratili natrag na stazu, u nadi da će početi kiša, pa da će oštećeni motocikl moći zamijeniti s onim ispravnim na kišnim gumama. Što je bila kriva odluka. Jer ubrzo potom je pao još jednom u tom zavoju broj 5, s time da je sad bio katapultiran s motocikla kod otvaranja gasa te je poprilično brutalno pao na glavu. Quartararo misli da na oštećenoj Yamahi nije radila kontrola proklizavanja i prava je sreća što se pritom nije ozlijedio.

 DSC6819

I nije time Quartararo samo prosuo bodove, nego je i režirao zanimljivu utrku. Naime, kad je prvi put pao, izgurao je Espargaroa u šljunak, ali vozač Aprilije je ostao na dva kotača te se vratio na stazu. Nakon tog petog kruga bio je tek 15. i imao 8,5 sekundi zaostatka za Bagnaiom, što je do kraja utrke srezao na samo 2,5 sekunde. Bila je to doista sjajna vožnja Espargaroa, koji se poput šila probijao kroz poredak. Na ulasku u posljednji sektor posljednjeg kruga bio je šesti, a onda fantastično prošao kroz brzi pretposljednji zavoj i odradio još jedno pretjecanje na ulasku u šikanu. S time da je ovaj put u jednom potezu prošao njih dvojicu, Bindera i Millera, te koju sekundu kasnije prošao ciljem kao četvrti.

02 4

S da je imao bitno bolji ritam od Bagnaie, jasno je da Aleix Espargaro žali što ga je Francuz izgurao sa staze, pa nije mogao pobijediti. Ali da se to nije dogodilo, i da je doista pobijedio, vjerojatno bi otkinuo 5 ili 9 bodova zaostatka za Quartaroom, ako bi ovaj bio drugi ili treći. Ovako je Espragaro svoj zaostatak srezao za 13 bodova, što znači da na ljetne praznike odlazi s minusom od 21 boda.

453569 Brad Binder Red Bull KTM MotoGP RC16 TT Circuit Assen NED 26 06 22 12 11th Rnd. MotoGP 2022 TT Circuit Assen NED

Jasno, Quartararo je još uvijek favorit, ali idući na programu je Silverstone, u kojem je Espargaro prošle godine donio prvi MotoGP podij Apriliji. Istina, Quartararo je tad pobijedio, no sad će u unutar prva tri kruga morati odraditi „long lap“ kaznu. Naime, Freddie Spencer i njegov sudački panel donijeli su još jednu u nizu potpuno promašenih odluka, proglasivši Quartararoa „pretjerano ambicioznim“ pri pokušaja pretjecanja te mu odrezali „long lap“ kaznu, bez obzira na to što ovaj pritom nije srušio spretnog Espargaroa, nego je samo „ozbiljno utjecao na njegovu utrku“. Podsjetimo, prije manje od mjesece dana u Barceloni nisu udijelili apsolutno nikakvu kaznu Nakagamiju, niti ga proglasili pretjerano ambicioznim, kad je ovaj na startu utrke prekasno kočio i srušio Bagnaiu i Rinsa, pri čemu se ovaj potonji još i ozlijedio.

13feca47 e17c 859d e8c2 145f8e1d1be7

A kad smo već kod Bagnaie, on je vodio od prvog do posljednjoj kruga i tako trećom pobjedom ove sezone smanjio svoj zaostatak s prevelikih 91 na možda ipak dohvatljivih 66 bodova minusa. I bila je to dvostruka pobjeda Ducatija, jer pola sekunde kasnije je ciljem projurio i Marco Bezzecchi koji je tako već u svojoj jedanaestoj MotoGP utrci došao do svog prvog podija (ujedno i prvog podija za Rossijevu momčad VR46). Treći pak je ciljem prošao Maverick Vinales, kojem je to prvi podij otkad je u redovima Aprilije, te je time potvrdio visoke mogućnost motocikla, ali i samog sebe.

 DSC7651

Nakon što se ovako zanimljivo zakomplicirala situacija pri vrhu, u zainteresiranoj javnosti će se s osjetno više pozitivne neizvjesnosti čekati taj daleki 7. kolovoz, kad u Silverstoneu započinje drugi dio sezone. U preostalih 9 planiranih utrka, u igri je još 225 bodova.

TRENUTNI POREDAK
(nakon 11 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 172 boda
2. A. Espargaro – Aprilia – 151
3. J. Zarco – Ducati – 114
4. F. Bagnaia – Ducati – 106
5. E. Bastianini – Ducati – 105
6. B. Binder – KTM – 93
7. J. Miller – Ducati - 91
8. J. Mir – Suzuki – 77
9. A. Rins – Suzuki – 75
10. M. Oliviera – KTM – 71

  dsc6903.gallery full top fullscreen

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp