Motosport

Gotovo je! Ali tko će zamijeniti Marqueza na Hondi?

mm93

Lako Marquezu, on ide na brzi Gresini Ducati, ali teško Repsol Hondi, u potrazi za iole dostojnom zamjenom.

Ovo im je jedanaesta sezona zajedno. Iza njih je 6 titula svjetskog prvaka i 59 pobjeda. Ali zadnju titulu su osvojili 2019. godine, a posljednji put su pobijedili prije nešto više od dvije godine (ili ako baš hoćete: prije točno 710 dana) u Misanu. A malo je reći da je Marc Marquez bio nevjerojatno gladan pobjeda čak i onda kad ih je okusio i tucet godišnje.

ok mgd 2133 uc33730 high 2.big 1

Honda je vijest o raskidu suradnje s Marcom Marquezom, i to godinu dana prije isteka ugovora, servirala dosta hladno, uz birokratsku tvrdnju da je to bilo u najboljem interesu obje strane. U trenutku dok ovo pišemo, još nije i službeno objavljeno da Marc Marquez za 2024. seli k svom bratu Alexu u momčad Gresini, ali to je puka formalnost.

Marc i Alex Marquez 2019

Šteta je samo što je već posljednjih mjesec dana, i to sa svakim danom sve više, bilo jasno da se stvari razvijaju baš u tom smjeru. Kakav bi to bio šok da je takva vijest pukla iz vedra neba? A i ovako je to u novijoj povijesti usporedivo samo s Rossijevim prelaskom iz Yamahe u Ducati. Ne sjećamo se da je i izbliza toliko odjeknuo prelazaka Jorgea Lorenza iz Monster Yamahe na Repsol Hondu, gdje se ovaj ionako opekao, i više nego Rossi na Ducatiju.

rd10 redbullring marc 2023 01388 1

Pritom Marquez i u satelitskoj momčadi, s godinu dana starim Ducatijem, može strašno puno. Pitanje je što može Honda bez Marqueza? Ipak, nije baš sve sasvim crno. Za početak, uštedjet će 20 do 25 milijuna eura, koliko su trošili na njegovu godišnju plaću, koje mogu usmjeriti na razvoj motocikla. Uz to, Honda time kupuje vrijeme, koje im treba da ponovo razviju konkurentan motocikl. Jer jedno je ako si zadnji u konstruktorskom poretku s, recimo, Ikerom Lecuonom, bez zamjere, a nešto sasvim drugo ako si na dnu tablice s Marcom Marquezom, najboljim vozačem današnjice i jednim od samo nekoliko najvećih svih vremena.

rd12 misano marc 2023 09236

S tim da ga Iker Lecuona vjerojatno neće doista zamijeniti, ni u prenesenom ni u doslovnom smislu. Naime, za pretpostaviti je da će Zarco, koji je za 2024. bezecirao mjesto na LCR Hondi, dobiti prekomandu u tvorničku momčad Repsol Honda. Jasno, ni Zarco ne može biti dostojna zamjena, konačno, Francuz nema još nijednu MotoGP pobjedu, ali jest brz i ima obilje iskustva s različitim motociklima, a najviše s Ducatijem. Na njegovo mjesto u LCR-u bi onda došao Iker Lecuona, koji trenutno brani boje Honde u Superbike prvenstvu.

rd12 misano marc 2023 09354

Ali ima tu i pokoja sočnija mogućnost. Recimo, spominje se da je Honda kontaktirala i Vinalesa i Olivieru, iako obojica imaju važeće ugovore s Aprilijom. A ako je tako, onda su sigurno kontaktirali i još neke. Manje uzbudljiva varijanta je da u momčadi LCR završi Fabio Di Giannantonio, na čije mjesto u Gresini dolazi Marquez. Ali iza Talijana su dvije MotoGP sezone, a najbolji rezultati su mu osma mjesta. Podsjetimo, Enea Bastianini je u svojoj drugoj sezoni, za tu istu momčad Gresini Ducati, redovito pobjeđivao. Uh da, zamislite što bi onda s takvim motociklom, u toj momčadi, mogao učiniti jedan Marc Marquez.

statstikaMM93 i Honda 

fbmp ytmp imp