Novosti

Novitet: Yamaha YBR 125

YBR125014uvodna

Ekonomični „retro" YBR 125 vizualno su „pokinezili". Teško je dokučiti zašto su to učinili.

Iako je prije svega zamišljen kao ekonomično prometalo, YBR 125 je oduvijek bio i simpatičan, a posebno od kada je prije nekoliko godina blago redizajniran, dobivši crno kućište prednjeg svjetla, ljepše instrumente i ukrasne oplate na bokovima spremnika goriva. Kao takav se sasvim lijepo uklapao u Yamahinu ponudu, predstavljajući umanjenu verziju XJR-a ili pak nedavno predstavljenog modela SR 400.

Utoliko više čudi što su se u Yamahi - u trenutku kada sve više igraju na retro kartu - odlučili vizualno „modernizirati" nostalgičan YBR, dodavši mu prednju maskicu. To je ujedno i jedina novina na modelu za 2014., a budući zaštita od vjetra kod motocikla koji postiže kakvih 100 km/h i nije od nekog značaja, za pretpostaviti je kako su ga tim potezom prvenstveno željeli uljepšati.

O ukusima se ne raspravlja i moguće je da se to nekom i sviđa, no YBR s takvom prednjom maskicom i pripadajućim svjetlom nepravilnog oblika snažno podsjeća na jeftine kineske motocikle. Najprestižniji model sa sličnim izrazom lica je tajvanski Pulsar 125, koji svakako ne spada među ljepše uratke s oznakom Kymco.

Ispada tako da se Yamaha YBR 125 od nemaštovitih kineskih 125-ica nepoznatih proizvođača više ne razlikuje stilom, nego samo kvalitetom izrade, koja je, baš kao i mehanika (ali i cijena od 22.500 kn), ostala nepromijenjena. I dalje je srce ovog motocikla zrakom hlađeni jednocilindrični agregat od 125 ccm, koji uz pomoć elektronskog ubrizgavanja istiskuje 10 KS pri 7.800 okr/min i 10 Nm pri 6.000 okr/min. I ostali tehnički podaci su ostali isti, s izuzetkom težine, koja je na ime implementacije sporne maskice neznatno porasla sa 125 na 126 kg.

fbmp ytmp imp