Novosti

Inovacija: Kaciga kao zvučnik

kaciga zvucnik

 

Dobra ideja ili još jedan dokaz da se za svako rješenje može izmisliti problem? I kome to treba glazba dok vozi motocikl?

 

Kad su u pitanju dokazani proizvođači, razvoj kaciga uglavnom ide u smjeru povećanja sigurnost i udobnosti te smanjenja težine. No, uvijek ima i onih koji se tek trebaju dokazati ili jednostavno imaju bujnu maštu. Primjer je kaciga s ugrađenim retrovizorom, što se baš i nije pokazalo kao najpraktičnije rješenje, dok se u posljednje vrijeme pokušava od kacige stvoriti multimedijalni uređaj: ugrađuju se kamere, viziri postaju „heads-up display", a u unutrašnjost kacige ugrađuju se slušalice za bežičnu komunikaciju i slušanje glazbe.

 

Najnovija njemačka ideja čine slušalice suvišnim (ako to one nisu veći i sami po sebi) i pretvara cijelu kacigu u veliki zvučnik. Na poleđinu postojeće kacige ugrađuje se posebni uređaj koji putem bluetootha komunicira s pametnim telefonom i od njega dobivene signale pretvara u sitne vibracije same kacige, koje se u onda glavi pretvaraju u zvuk. Budući se cijela kaciga pretvara u izvor zvuka, dobije se „surround" efekt i prema riječima ponosnih izumitelja čuje se kristalno čista glazba ili glas. Navodno je poseban doživljaj slušati glazbu s izraženim basovima budući se onda i fizički osjeća kako kaciga lagano vibrira.

 

O tome kako bi takve sitne vibracije s vremenom mogle utjecati na samu strukturu kacige nema ni spomena. Zato se zna da bi Headway, odnosno Rockatoo kako se taj uređaj zvao u ranoj fazi razvoja, trebao imati cijenu od nemalih 270 eura.

fbmp ytmp imp