Novosti

MotoGP tehnika: Alpinestars Tech-Air

Alpinestars-techairAirbag

Novi Tech-Air sistem zračnog jastuka ima 8 puta veći volumen i pokriva veću površinu tijela. Nažalost, i dalje je rezerviran za MotoGP zvijezde

 

Alpinestars punih 12 godina razvija sustav zračnog jastuka ugrađenog u kožni kombinezon, koji je već nekoliko godina u aktivnoj uporabi u MotoGP-u. Od ove sezone svi MotoGP vozači koji koriste Alpinestars kombinezone, a među njima su i Marquez, Lorenzo, Pedrosa i Crutchlow, imaju na raspolaganju blagodati nove generacije Tech-Air tehnologije.

 

Dosad je pažnja bila posvećena zaštiti vrata i ramena, a sada zračni jastuk pokriva i kompletna leđa, kukove te bočne strane torza. Zbog toga je zapremina zračnog jastuka povećana čak 8 puta, no vozači tvrde da se to uopće ne osjeti za vrijeme vožnje. Pritom je u slučaju aktivacije zračni jastuk najdeblji u području ramena i bočnih strana torza, dok je nešto manje napuhnut u ostalim dijelovima.

 

Sistem funkcionira po istom principu kao i dosad. Mikroprocesor, koji je (kao i baterija) smješten u aerodinamičnoj grbi kožnog kombinezona prima informacije od senzora smještenog u vlastitom kućištu, ali i onih raspoređenih po rukama i nogama vozača, te na temelju naprednog algoritma prepoznaje trenutak u kojem će neizbježno doći do pada.

 

Vrijednosti se očitavaju svake dvije milisekunde, dodatnih 8 milisekundi treba sustavu da se na temelju odstupanja uvjeri kako je doista riječ o ranoj fazi pada i započne aktiviranje zračnog jastuka, koji uz malu pomoć pirotehnike i plina na bazi dušika poprima svoj puni volumen u samo 45 tisućinki sekunde. U pravilu, sustav će se u potpunosti aktivirati prije nego i sam vozač postane svjestan da bi mogao pasti. Zračni jastuk ostaje napuhnut 5 sekundi, nakon čega se isprazni, kako bi vozač, ako je u stanju, mogao nesmetano nastaviti utrku.

fbmp ytmp imp