Novosti

Novitet: Yamaha Tricity

Uvodna 2015-Yamaha-Tricity-EU-Anodized-Red-Studio-001

 

Predstavljena je serijska verzija Yamahinog skutera sa 3 kotača. Tricity bi malom težinom i isto takvom cijenom trebao dobro uzdrmati konkurenciju.

 

Prošlo je već podosta godina otkada je Piaggio pozitivno šokirao s modelom MP3. Revolucionarna ideja o skuteru s tri kotača, koji se naginje u zavoj, ali pritom pruža više sigurnosti, odmah je pokazala svoje brojne prednosti. Ipak, složeni sustav prednjeg ovjesa neumitno je povisio cijenu, ali i težinu, koja je opet tražila agregate veće zapremine, što je onda dodatno povisilo cijenu. Zbog toga se ideja o skuteru s 3 kotača nikako nije uspijevala ukorijeniti izvan Piaggio grupe.

 

A onda je Yamaha na prošlogodišnjem EICMA sajmu iznenadila konceptom Tricity, koji je sada, s dolaskom proljeća kako je i obećano, predstavljen i u serijskoj izvedbi. Riječ je o modernom i dopadljivu skuteru, koji bi uz to težinom i cijenom trebao biti na razini nekog malo luksuznijeg klasičnog skutera zapremine 125 ccm.

 

Tek treba doznati kako im je to uspjelo, no tajna se vjerojatno skriva i u samoj izvedbi prednjeg ovjesa. Riječ je o sustavu s dva neovisna štapa teleskopske vilice, koji su povezani polužjem u obliku paralelograma, pri čemu bi Tricity, navodno, trebao pružiti neutralno i prirodno upravljanje, popraćeno sa sigurnošću koje pružaju dvije prednje gume.

 

Za pokretanje je zadužen novi tekućinom hlađeni jednocilindrični agregat od 124,8 ccm, koji ima 2 ventila u glavi i razvija 11 KS pri 9.000 okr/min te 10,4 Nm pri 5.500 okr/min. Ne zvuči impresivno, ali trebalo bi biti dovoljno za pokretanje skutera koji sa svim tekućinama broji 152 kg, što je za pedesetak kilograma manje od konkurencije. Isto tako, Tricity naprijed ima kotače od 14 cola, a straga od 12 cola, dok je kod modela MP3 situacija obrnuta, a tu je i osovinski razmak od samo 1.310 mm, što je kraće i od dobrog dijela klasičnih skutera te zapremine.

 

Čini se da Yamaha Tricity ima sve početne preduvjete da uspije, no ostaje nam još za vidjeti hoće li i cijena biti „popularna" kako je najavljeno i hoće li kasnije biti predstavljene i snažnije verzije. Budu li oba uvjeta zadovoljena, Tricity bi mogao dramatično promijeniti svijet skutera s 3 kotača, koji se svojevremeno nametnuo kao sila s kojom je trebalo računati, ali je u međuvremenu malo atrofirao.

fbmp ytmp imp