Novosti

Novitet: Hero HX 250R

Hero-HX-250R-uvodna

Ako nešto izgleda kao Honda, ne znači da je Honda. Tako i Hero HX 250R nije Honda CBR 250R, ali to ne znači da ne bi želio biti.

 

Donedavno su bili u braku i zvali su se Hero-Honda. Sada su rastavljeni, a prema slovu ugovora brakorazvodne parnice Hero može još samo do kraja 2014. godine slobodno koristiti Hondinu tehnologiju. Nakon toga će morati koristiti vlastite nacrte ili Hondi plaćati skupe licence.

 

Zbog toga je najveći indijski proizvođač motocikala (i drugi na svijetu, odmah iza Honde) krenuo u pravu modelsku ofenzivu, predstavivši velik broj prototipova. Među njima je baš HX 250R najspremniji za proizvodnju, a značajan je po tome što ga pokreće prvi agregat kojeg je Hero razvio sa svojim novim europskim i američkim partnerima. Riječ je modernom tekućinom hlađenom jednocilindrašu, koji navodno razvija 31 KS pri 9.000 okr/min i 26 Nm te bi uz pomoć 6 brzinskog mjenjača trebao bi prebaciti 150 km/h i za 2,7 sekundi ubrzati od 0 do 60 km/h.

 

Već se i na samoj fotografiji može vidjet glavnina tehničkih podataka, kojima treba pridodati samo to da će motocikl biti dostupan i s ABS-om. Pritom su svi podaci deklarirani tako da Hero HX 250R u praktično svakom pogledu, uključujući i cijenu, bude bolji od Honde CBR 250R, koja je referentna točka na indijskom tržištu. Šanse da se Hero HX 250R dokotrlja do Europe praktično su ravne nuli, no to je samo prvi u nizu potpuno nove i zanimljive generacije modela s kojima, nakon Indije, planiraju pokoriti zemlje u razvoju. A nakon toga, tko zna?

fbmp ytmp imp