Novosti

Koncepti: BMW Concept Stunt G 310

BMW Concept G 310

Ovo je najava budućih jeftinijih BMW jednocilindričnih modela, koji bi, čini se, mogli biti zanimljivi i s tehničkog aspekta

 

Možda se varamo, ali ovo nije samo koncept stunt motocikla nastalog u suradnji s netom umirovljenim akrobatom Chris Pfeifferom. Concept Stunt G 310 bi mogao biti atraktivna najava buduće palete jeftinijih jednocilindričnih modela do 500 ccm, nastalih u prije dvije godine dogovorenoj suradnji s indijskom tvrtkom TVS, koja godišnje proizvede više od 2 milijuna motocikala.

 

Ako je tome tako, onda je stvar i utoliko zanimljivija što je taj jedan jedini cilindar nagnut unatrag, a uz to mu je i glava zakrenuta za 180°, što znači da je ispuh s prednje, a usis sa stražnje strane agregata. To je onda omogućilo da Akrapovičev ispušni lonac bude postavljen okomito, od gore prema dolje, i da se proteže između hvatišta dugačke stražnje vilice i monoamrtizera.

 

Budući je sve to je zamaskirano o priču u stunt motociklu, G 310 ima i sve što je potrebno za tu vrstu primjene, uključujući i dodatnu ručnu polugu stražnje kočnice, smještenu s lijeve strane upravljača, dakle pored poluge spojke. Predstavljanje ovog koncepta u Sao Paulu, na najvećem sajmu motocikala u Južnoj Americi, upućuje na to kojim bi zemljama u razvoju budući modeli trebali biti prvenstveno namijenjeni. A možda i sugerira da bi se mogli proizvoditi (i) u BMW-ovo brazilskoj podružnici. Serijski model možda ugledamo već na predstojećem EICMA sajmu u Milanu.

 

Dodatne fotografije ovog koncepta možete pogledati dolje niže u galeriji.

fbmp ytmp imp