Novosti

Umro pisac knjige Zen i umjetnost održavanja motocikla

Robert M Pirsig 1

Umro je Robert M. Pirsig, autor kultne knjige u kojoj se motociklističko putovanje SAD-om isprepliće s filozofijom.

Nije vijest kad netko umre u 88. godini života, ali jest vijest kad je taj netko Robert M. Pirsig. Naime, riječ je o američkom filozofu i piscu, autoru knjige „Zen i umjetnost održavanja motocikla“, koja je stekla kultni status u puno širim krugovima od onih uskih motociklističkih.

Knjiga je gotovo autobiografska i opisuje motociklističko putovanje Pirsiga i njegova sina Chrisa SAD-om, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Pritom kroz zgode i nezgode s putovanja Pirsig koristi jednostavnost, složenost i funkcionalnost motocikala, zahtjevnost vožnje i održavanja istih, te užitke i strahove koji iz svega toga proizlaze kao zorne primjere u svojim filozofskim raspravama o svemu, a posebno o tome što, zapravo, znači „kvaliteta“.

Kako stranice odmiču tako je knjiga sve manje putopisna, a sve više filozofska te kao takva definitivno ne spada u lako štivo. Potvrđuje to i činjenica da je čak 121 nakladnik odbio tiskati knjigu prije nego je ona 1974. konačno ugledala svjetlo dana i postala milijunski bestseler. Samo pet godina kasnije Pirsigova sina Chrisa brutalno ubijaju ulični pljačkaši u San Franciscu.

Pisac u svojoj u uvodnoj napomeni upozorava čitatelja da knjiga ne sadrži mnogo podataka ni o zen budizmu, ni o motociklima. Međutim, ona se u svom prvom dijelu relativno detaljno bavi anatomijom i načinom funkcioniranja motocikla, a budući se putovanje odvija prije pola stoljeća, ne nedostaje ni odlomaka vezanih uz potrebu za stalnim održavanjem i usputnim popravljanjem motocikla.

fbmp ytmp imp