Novosti

Audi (ne) prodaje Ducati

Monster 1200 S Ducati Ambience15

Ne po prvi put nakon afere „dieselgate“, spominje se mogućnost da VW grupa proda profitabilan Ducati.

Svakih nekoliko mjeseci se pojave špekulacije o tome kako Audi planira prodati Ducati. Ovaj put u cijeloj priči ima i pokoji i konkretni detalj, ali sve je još uvijek na dugačkom štapu i daleko od realizacije.

Dakle, VW grupa je angažirala jednu tvrtku da procijeni pravu vrijednost Ducatija i predoči im moguće opcije. To ne znači da će VW grupa, odnosno Audi, nužno prodati Ducati, nego da žele vidjeti s čime raspolažu.

A po grubim procjenama, pretpostavlja se da je Ducati trenutno vrijedan otprilike 1,5 milijardi eura. To je skoro dvostruko više od 860 milijuna koliko je prije 5 godina Audi uplatio za kupnju i iz te perspektive se čini da bi prodaja mogla biti dobra prilika za zaradu.

Međutim, ne znamo koliko je još stotina milijuna eura Audi u međuvremenu uložio u talijansku marku, a treba uzeti u obzir da u posljednje vrijeme Ducati ima kontinuirani rast prodaje i da bilježi godišnje viškove od otprilike 100 milijuna eura.

I zašto bi onda Audi uopće prodao Ducati? Prvo što pada na pamet je afera „dieselgate“ koja VW grupu nije koštala samo reputacije, nego i milijardi dolara odštete. No, s ovih 1,5 milijardi eura ne bi možda pokrili ni 5% tog troška. Drugi razlog bi također mogao biti vezan uz tu aferu i pokušaj da skinu ljagu sa svojeg imena najavljenom ofenzivom u segmentu električnih automobila. Troškovi razvoja tu su vjerojatno ogromni i novac od prodaje Ducatija bi možda dobro došao da su zapuni barem koja rupa.

Treći razlog može biti taj da jednostavno procjenjuju kako trenutno mogu dobiti najveći novac za Ducati. Naime, iako prodaja kontinuirano raste, to je prije svega rezultat toga što je Ducati posljednjih godina stalno ulazio u nove tržišne segmente i tako širio krug potencijalnih kupaca. Nastavak takvog širenja, a onda i mogućeg rasta prodaje, traži nove investicije s neizvjesnim ishodom. Osim toga, ako se ne misle uključiti u off-road segment, Ducati baš ni nema previše prostora za osjetnije širenje ponude.

Dakle, puno je tu pitanja, a nema nijednog odgovora. Baš kao što još uvijek nema niti jednog opipljivog dokaza da će Audi dosta prodati Ducati. Druga je stvar što se cijela ta priča sad već neko vrijeme kuha, a gdje ima dima obično ima i barem lagane vatre.

fbmp ytmp imp