Posljednji Confederate prije električnog Curtissa

75 1024x1024

Combat Bomber je posljednji Confederate. Preimenovanje u Curtiss i prelazak na struju ubrzali su Trump i rasisti.

Dakle, pred vama je FA-13 Combat Bomber, posljednji model nastao pod imenom Confederate Motorsa. Sve što trebate znati o njemu je da se bazira na modelu P51 Combat Fighter, što znači da govorimo o otprilike 225 kg teškoj zvijeri s više od 200 KS, koju možete odvesti u svoj kavez tek nakon što izbrojite 155.000 dolara. Plus porezi.

Kad se prodaju Combat Bomber i još jedan preostali Combat Fighter tvrtka Confederate Motors mijenja ime u Curtiss Motors, u čast Glenna Curtissa, kontroverznog pionira avijacije i motociklizma s početka prošlog stoljeća. Čemu to? Kombinacija imena Confederate i oznake Made in Alabama ima itekako jaki južnjački prizvuk, a ako je predsjednik tvrtke uvjeren kako je to već i dosad odvraćalo kupce, onda bi im to odsad mogao biti još veći problem.

Ne kažemo da su za sve izravno zaslužni krivi prosvjedi bijelih rasista i nesnalaženje Trumpa s tim u vezi, ali vjerojatno je to malo ubrzalo stvari, a svakako je indikativno da je promjena imena objavljena baš u jeku te afere i zaoštravanja političke situacije. A da u Confederate Motorsu nisu na istoj liniji s Trumpom, koji zagovara povratak fosilnih goriva u modu, pokazuje i to da odbacuju masivni V2 agregat i prelaze na struju.

Naime, njihov novi model Hercules nastaje u suradnji s američkom tvrtkom Zero što znači da će prvi Curtiss, a vjerojatno i svaki idući, biti pokretan elektro motorom. I to ne s jednim, nego s dva Zero elektromotora, što bi Herculesu trebalo osigurati doista brutalna ubrzanja, vjerojatno i bolja nego dosad. No, hoće li to biti dovoljno da Confederate preživi pod novim imenom ili su zagrizli veći komad zelene jabuke nego što ga mogu sažvakati?

72 1024x1024