Novosti

Nova Honda Super Cub nakon 100 milijuna primjeraka

Supercub 001H

Kod nas slabo poznati Super Cub je apsolutni rekorder po broju prodanih primjeraka. Blago je osvježen za 2018.

Kad se pojavio krajem 50-ih, Super Cup se u svijetu jeftinih dvotaktnih 50-ica isticao pouzdanim četverotaktnim agregatom, automatskom spojkom, štitnicima za noge i u cjelini gotovo pa neuništivom mehanikom. Kroz godine se koncept polako usavršavao, no osnovna ideja je ostala ista.

Budući da se kod nas prije pola stoljeća, u doba sveopće motorizacije radnog naroda, kupovalo Tomose i maštalo o Vespama, Hondin model Super Cub nije ostavio gotovo nikakvog traga. Ali itekako jest u ostatku svijeta, posebno u nerazvijenim zemljama i onima u stalnom razvoju, u kojima ne manjka stanovništva. Pribrojimo li tome da kontinuirana proizvodnja traje još tamo d 1958. godine ne treba čuditi da je prije koji dan svečano prebačena brojka od sto milijuna proizvedenih primjeraka.

A taj bi broj trebao i dalje rasti jer potražnja ne pada. Uostalom, pola od tih stotinu milijuna primjeraka je proizvedeno u posljednjih 12 godina, odnosno od 2005. do danas, a trenutno Super Cub silazi s trake 16 tvornica u 15 zemalja.

Paralelno s proslavom te okrugle brojke predstavljen je i najnoviji Super Cub, svojevrsni top-model, čija će se proizvodnja, zanimljivo, preseliti iz Kine u Japan. Razlike nisu dramatične, no dorađeni su agregati koji imaju novi klip i cilindar, a tu je i dvostruki katalizator s kojim Super Cub zadovoljava japanske norme. Osim toga, blago je dorađen i dizajn, koji ponovo ima malo oblije linije, dok zanimljiv detalj predstavlja uvođenje LED tehnologije u izradi prednjeg svjetla i pokazivača smjera.

Super Cub 50 iz 49 ccm istiskuje 3,7 KS pri 7.500 o/min, dok model 110 pri istom broju okretaja raspolaže s 8 KS pri 7.500 o/min, pri čemu u oba slučaja još uvijek govorimo o mehaničkim bubanj kočnicama. Oba Super Cub modela su dostupna i u dostavnim verzijama Pro, s manjim prednjim kotačem promjera 14 cola (umjesto 17 cola), prednjom košaricom i stražnjim nosačem prtljage.

Kako bi vam najbolje dočarali koliko se kroz sve ove godine neuništiv Super Cub malo promijenio, u donju galeriju smo, kao prve dvije fotografije, ubacili modele iz 1958. i 1966. godine. Nakon toga slijede fotografije novog Super Cuba za japansko tržište.

fbmp ytmp imp