Novosti

Top 7 koncepata EICMA sajma u Milanu

7 koncepata EICMA 2107

Ne znamo što budućnost donosi, ali ako je suditi po ovim konceptima, neće nam biti dosadno.

Ako je Tokyo Motor Show malo podbacio po pitanju koncepata iz daleke budućnosti, na EICMA sajmu u Milanu je bilo podosta zanimljivih prototipova koje bi mogli već prekosutra vidjeti u obližnjem salonu. Izdvojili smo sedam najatraktivnijih i najzanimljivijih EICMA koncepata te ih poredali po abecedi. Više o svakom od njih pročitajte u aktualnom broju Moto Pulsa.

Honda CB4 Interceptor Concept

CB4 Interceptor concept

Ovaj Hondin koncept pokazuje kako bi se možda mogla razvijati priča s novim super nakedom CB1000R. Dakle, postoji osnovana sumnja da bi u skoroj budućnost mogla osvanuti i café verzija s bikini poluklopom, nižim upravljačem, zašiljenim repom... Ipak, ne treba se previše nadati da će taj serijski CB4 Interceptor, ako ga uopće bude, unutar okruglog LED svjetla imati rupu u kojoj se nalazi turbina koju zračna struja vrti u vožnji, te se tako proizvodi struja za napajanje zaslona osjetljivog na dodir.

 

Husqvarna Svartpilen 701 Concept

SVARTPILEN 701

Husqvarna je ove godine u Milanu prvo razotkrila serijsko izdanje modela Vitpilen 701, za kojeg ćemo sa zadovoljstvom utvrditi da se iznenađujuće malo razlikuje od dvije godine starog koncepta, a samo koju minutu kasnije svijet je ugledao i novi koncept Svartpilen 701. Ovaj put vjerojatno nećemo trebati čekati čak dvije godine da se pojavi produkcijska verzija jer je Svartpilen 701 Concept samo o neo-scrabler verzija Vitpilena 701, koji je opet neo-cafe verzija KTM-a 690 Duke. Zbunjeni?

 

Indian Scout FTR 1200 Custom

ftr bike 16

Po uzoru na FTR 750, s kojim je Indian ove sezone pomeo Harley-Davidson u američkom Flat Track prvenstvu, nastao je koncept Scout FTR 1200 Custom, koji je vrlo vjerojatno najava budućeg serijskog modela. Nakon što je Victory poslan u rezalište, Polarisu ne preostaje ništa drugo nego postupno širenje iz preuskog i Harley-Davidsonu previše sklonog custom segmenta tražiti kroz ulazak Indiana u nove segmente tržišta. Scout FTR 1200 djeluje kao tek mali (is)korak, ali u dobrom smjeru.

 

KTM 790 Adventure R Prototype

KTM 790 Adventure R prototip

KTM je s novitetom 790 Duke predstavio potpuno novu i zanimljivu platformu baziranu na korištenju rednog dvocilindričnog agregata. Idući u nizu je 790 Adventure R koji je ovaj put predstavljen kao koncept, a već iduće godine bi trebao zaživjeti i kao gotov proizvod. Po svemu sudeći 790 Adventure R neće biti još samo jedan putni enduro srednje zapremine, nego najekstremniji pripadnik svoje vrste. Dakle, ovo jest motocikl i za one koji misle da je avantura popeti se već i na Sljeme, ali samo ako do tog graha s kobasicom ne misle stići asfaltiranom cestom.

 

Kymco CV3 Concept

C Series CV3 03

Kymco je u Milanu predstavio čak dva koncepta. Prvi ima oznaku CV2 i predstavlja „avanturističku“ verziju modela AK 550, po uzoru na Hondu X-ADV. Zanimljiviji je ipak koncept CV3 skrojen po mjeri onih koji žele imati krov nad glavom, ali ne i četiri kotača pod guzicom. Istina, ovdje su ostala čak tri, ali mi s tim nemamo problema. Štoviše, s neparnim brojem guma bilježimo samo pozitivna iskustva. Bitno je samo da se naginje u zavoju poput skutera i grize asfalt poput motocikla.

 

Moto Guzzi V85

Moto Guzzi V85 10

Zaboravite na sportske motocikle, trenutno su u modi retro modeli i avanturističke krstarice. Za Moto Guzzi bi mogli reći da je retro sam po sebi, a sada su tu mehaniku zapakirali i u maksi enduro paket oblikovan po uzoru na prve takve modele iz 80-ih. Od toga kako V85 izgleda više veseli samo to što djeluje do te mjere dovršeno da bi već sutra mogli predstaviti gotov proizvod. Odličan Ducati Scrambler Desert Sled bi tako dobio dostojnog protivnika i na prašnjavoj cesti i na modnoj pisti.

 

Yamaha Ténéré 700 World Raid

2018 YAM TENERE700 EU DPBMC STA 004

Možda će se nekom činiti kako se cijela priča previše otegnula. Prošle godine su predstavili koncept T7, a sada i završni prototip jednog od najiščekivanijih modela, za kojeg u Yamahi tvrde da će biti lagan i itekako sposoban terenski motocikl. Dvocilindrični agregat dijeli s modelima MT-07 i Tracer 700 koji su zabavni, okretni i pristupačni motocikli, pa ne treba sumnjati da će i Ténéré 700 biti isto takav. Dobro, biti će nešto skuplji, ali ako uzmemo T7 kao početnu točku, Yamaha vam je dala dovoljno vremena da uštedite nešto novaca do vremena kad se Ténéré 700 konačno pojavi na tržištu.

fbmp ytmp imp