Novosti

Top 5 elektro noviteta za 2020/21: #3 BST HyperTEK

BST HyperTEK 1

Da, HyperTEK je elektrocikl, ali i čudovište od karbona koje djeluje kao da je na nuklearni pogon

Uz ograničeni domet i pozamašnu težinu, glavni uteg većine elektrocikala je u tome što izgledaju kao, hm, elektrocikli. BST HyperTEK nema taj problem jer izgleda kao da je na nuklearni pogon. Pierre Terblanche, kojeg ste možda zavoljeli zbog Ducatija MHe 900e, a vjerojatno zamrzili zbog Ducatija 999, je u ovom slučaju odlično odradio svoj posao. I ne radi se tu samo o dizajnu oplata, kojih ionako praktično nema, nego i načinu na koji je inače neugledne baterije i sterilni elektromotor upakirao u atraktivnu cjelinu. Po prvi put otkad je elektrocikla ti gradivni elementi čine cjelinu ljepšom.

Inače, BST je tvrtka iz Južnoafričke Republike planetarno poznata po proizvodnji karbonskih naplataka, koji se, dakako, nalaze i na njihovom prvom elektrociklu HyperTEK. Od karbona je izrađen i okvir, ali i štapovi prednje vilice, kao i trokuti integrirani u jednu cjelinu. Sve to je pripomoglo da HyperTEK teži za jedan elektrocikl mršavih 205 kg, što znači da bi tekućinom hlađeni elektromotor sa 109 KS i 120 Nm trebao pružiti žestoka ubrzanja.

Zašto onda ta karbonska milina nije na prvom, nego tek na trećem mjestu našeg izbora? Nekoliko je razloga, a prvi je cijena koja je doduše nepoznata, ali je zasigurno za nekoliko redova veličine izvan dometa. A kad smo već kod dometa… S baterijom od 4,5 kWh ćete ostvariti obećana autonomiju od 300 km samo ako kakvih 250 km otpada na guranje HyperTEK-a. Osim toga, iako nam se čini kao da je neki amortizer uguran u jednoruku stražnju vilicu, nismo baš sigurni kako bi to stražnji ovjes trebao funkcionirati. Ako uopće.

Potpuni izostanak instrumenata je rezultat toga što u paketu dobijete kacigu s „heads up“ prikazom, a HyperTEK je opremljen i generatorom zvuka. Možda se može odabrati zvuk nuklearnog pogona. Ma kakav bio, taj bi mu pristajao.

BST HyperTEK 3

 

BST HyperTEK 2

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp