Novosti

Novitet: BMW R 18 je još bolji od očekivanja

P90386413 highRes the bmw r 18 first e

Konačno predstavljen, prvi iz serije BMW cruisera s ogromnim bokser agregatom djeluje itekako retro i obećavajuće.

Mora se priznati da im je pošlo za rukom. Istina, nije baš sve savršeno skladno, a tu ponajprije mislimo na metalni stražnji blatobran, koji kao da malo strši iz cjeline, no dizajnerima i inženjerima BMW-a je uspjelo kompletirati klasičan i atraktivan cruiser. Kao što je već od ranije poznato, kao duhovni uzor im je poslužio model R 5 iz tridesetih godina prošlog stoljeća, što je ponajprije vidljivo u dizajnu spremnika goriva, a onda i u činjenici da kardanski završni prijenos nije skriven u kućište, nego sasvim izložen pogledima.

Osim dizajnom, BMW R 18 se ističe i najmasivnijim bokser agregatom ikad ugrađenim na serijski motocikl. Pikanterije o tom zrakom i uljem hlađenom stroju možete pročitati u aktualnom broju Moto Pulsa, a ovdje ćemo istaknuti samo najvažnije vrijednost. Dakle, iz zapremine od 1.802 ccm istiskuje 91 KS pri 4.750 o/min i 158 Nm pri 3.000 o/min, s time da je više od 150 Nm dostupno u rasponu od 2.000 do 4.000 o/min. Nije da je to kod cruisera bitno, ali spomenut ćemo i to da uz pomoć 6 brzinskom mjenjača (uparenog s kliznom spojkom) R 18 od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sek, dok mu je maksimum 180 km/h.

U cijeloj priči malo zabrinjava što sa svim tekućinama broj 345 kg, što je pozamašna brojka za „goli“ cruiser. To je za 41 kg više od Harley-Davidsona Softail Slim i nekih 30-ak kg više od Moto Guzzija Audace, da spomenemo samo modele na koje nas R 18 vizualno nekako naviše podsjeća. Međutim, mora se priznati da se nije štedjelo na detaljima i da je na ovom motociklu praktično sve, osim guma dimenzija 120/70-19 i 180/65-16, izrađeno od metala.

Jasno, rasvjeta je u LED tehnologiji, a u seriji dolazi i „keyless“ sustav, dok elektronski podesivi i poluaktivni ovjes nije čak ni u opciji, jer se željelo zadržati klasični štih. Ako vam se slučajno ne sviđa ova „First Edition“ verzija, za koju se u Njemačkoj traži 22.800 eura, dobro je znati da je R 18 konstruiran tako da ga je izuzetno lako nadograđivati i dorađivati, slično kao što je to slučaj s retro modelima R nineT. No, opcije koje vam se nude zaslužuju posebnu priču. U međuvremenu bacite oko na opširnu donju galeriju.

P90386411 highRes the bmw r 18 first e

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp