Novosti

Novitet: Vyrus Alyen

Vyrus Alyen

Nije svaki virus loš, čak ni kad je izvanzemaljski. Ali je s 205 KS sigurno dovoljno zločest.

Kad smo tijekom izrade Moto Puls Kataloga 2020. bacili oko na tvrtku iz Riminija, ona nije davala znakove života. No valjda je ovo proljeće pogodno za razne vrste virusa, jer je tijekom karantene Vyrus uskrsnuo. I križao svoj genom s izvanzemaljskim dizajnom, koji vas može, ali ne mora zaraziti. Nas je ostavio nekako asimptomatskim.

Umjesto spornom estetikom, ovdje ćemo se ukratko pozabaviti specifičnom tehnikom. Kao i Bimota, druga (zapravo prva) moto tvrtka iz Riminija, i Vyrus je sinonim za motocikle s kompliciranom izvedbom prednjeg ovjesa. Dakle, dvostruki „omega“ okvir od magnezija u cjelinu povezuje jednu stražnju i dvije prednje oscilirajuće vilice, koje dolaze u paketu s hidrauličkim sustavom za zakretanje prednjeg kotača. S takvim sustavom je Alyen sigurno čvrst na kočenju, ali ima i ogroman osovinski razmak od 1.575 mm. Da je takvo rješenje bolje, vjerujte nam, koristili bi ga i u MotoGP, no Alyenu savršeno pristaje.

Vyrus Alyen 1

Sigurni smo da mu dobro pristaje i Ducatijev V2 agregat od 1.285 ccm, s eksplozivnih 205 KS pri 10.500 o/min, što su sve brojke kojih se sjećamo s umirovljenog Panigalea 1299. U paketu dolaze Brembo kočnice i karbonski kotači slovenskog proizvođača Rotobox, a pretpostavljamo da su monoamortizeri marke Öhlins, no taj podatak su nam još ostali dužni. Uostalom, kao i mnoge druge, pa tako ne znamo kada će se i u koliko primjeraka Vyrus Alyen proizvesti. No, ne morate se bojati epidemije u svom susjedstvu. Izvanzemaljska cijena će se pobrinuti da i ovaj soj Vyrusa zarazi samo rijetke.

 

Vyrus Alyen 3

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp