Novosti

Potpuno, potpuno novi: Ducati Monster

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 4 UC214574 High

Cjelokupnu paletu Monstera zamijeniti će ovaj potpuno novi model, s aluminijskim (polu)okvirom i V2 agregatom iz Hypermotarda.

Pet srijeda zaredom Ducati je otkrivao svoje novitete za 2021. godinu, a za sam kraj su sačuvali širem pučanstvu možda i najzanimljiviji model: potpuno novi Monster. Kad je prva generacija Monstera predstavljena 1993. godine, ona je privukla i neku potpuno novu klijentelu u Ducati salone, a sad će to isto pokušati učiniti i ovaj najnoviji model, i te ne usprkos tome, nego baš zato što s prethodnicima ima malo toga zajedničkog.

Naime, u Ducatiju su krenuli od tradicionalne ideje o laganom i zabavnom sportskom nakedu, a onda su okrenuli potpuno novi list papira. Tako je umjesto rešetkaste konstrukcije od čelika tu sad čak 60% lakši aluminijski „prednji okvir“, izveden po uzoru na onaj s Panigalea V4. U odnosu na dosadašnji Monster 821, lakši su, za skoro 2 kg svaki, i nosač stražnjeg kraja, stražnja vilica te kotači, dok je za 2,4 kg lakši V2 agregat, preuzet s modela Hypermotard i malo „reprogramiran“. Uglavnom, novi Monster ima 188 kg sa svim tekućinama, odnosno čak 18 kg manje nego dosadašnji 821, a raspolaže sa 111 KS pri 9.250 o/min.

MY21 DUCATI MONSTER 5 UC214678 Mid

Kao i tehnika, i dizajn je potpuno nov, ali ostaje na zametenom tragu mišićavog minimalizma tako tipičnog za Monstere. Pritom se posebno ističe reinterpretacija okruglog prednjeg svjetla, iznad kojeg su TFT instrumenti, a u seriji dolaze pametni ABS, kontrola proklizavanja i propinjanja na stražnji kotač. I ergonomija bi trebala biti manje agresivna, a nadamo se da će takva biti cijena. Nju ne znamo u trenutku dok je pišemo, ali navratite za dan ili dva, kad ćemo je ovdje objaviti.

Inače, novi Monster zamjenjuje sve Monstere koji su dosad bili u ponudi, uključujući i onaj 1200. Nudi se i verziji Plus, s malom maskicom i poklopcem repa motocikla, a onima koji traže nešto još žešće Ducati nudi umalo dvostruko snažniji Streetfighter V4.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 35 UC214603 High

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp