Novosti

Oni ipak dolaze?! Ovo je Kawasaki Ninja 7 Hybrid

hi 24MY Ninja 7 Hybrid SL1 STU 1

Kawasaki je izbacio prvi velikoserijski motocikl-hibrid, kojeg pokreću dvocilindrični benzinac i elektromotor, a ima i (polu)automatski mjenjač.

Nakon što je netom predstavio konačnu verziju motocikala Z EV i Ninja EV, koji spadaju u A1 kategoriju, Kawasaki ide korak dalje razotkrivanjem Ninje 7 Hybrid, prvog velikoserijskog motocikla na hibridni pogon. Njegov dvocilindrični agregat od 451 ccm je nedavno debitirao u cruiseru Eliminator, a elektromotor crpi energiju iz središnje postavljenih baterija, napona 48 V.

hi 24MY Ninja 7 Hybrid SL1 STU 6

U Kawasakiju tvrde da je na raspolaganju 59,16 KS, što uz pomoć „e-boost“ funkcije raste na ukupnih 69,5 KS. Vozač može birati između Sport-Hybrid, Eco-Hybrid i EV modova vožnje, pri čemu je u ovom posljednjem modu uključen samo elektromotor, pa su i brzina i autonomija ograničeni. Uz to, može se birati između automatskog ili pak poluautomatskog rada mjenjača, u kojem se brzine mijenjaju pomoću poluga s lijeve strane upravljača.

hi 24MY Ninja 7 Hybrid SL1 DET 9

Kad se motocikl zaustavi, automatski se prebacuje u prvu brzinu, a kod stajanja na mjestu se benzinski agregat automatski gasi. Uz to, Ninja 7 Hybrid ima električni hod unazad, kao i sporohodni hod unaprijed, kako bi se olakšalo manevriranje na mjestu. TFT instrumenti i LED svjetla jedino i pristaju ovakvom futurističkom motociklu, koji svojim dizajnom i (zasad) jedinom ponuđenom bojom ne ostavlja mjesto sumnji da je riječ o Kawasakiju.

hi 24MY Ninja 7 Hybrid SL1 DET 22

Izuzmemo li spomenutu snagu, Kawasaki zasad ne deklarira nijedan drugi konkretan tehnički podatak, ali zato tvrde da Ninja 7 spada negdje u benzinsku klasu 650 – 700. Istovremeno, reći će da Hybrid potrošnjom goriva konkurira kakvoj 250-ice, ali i da pri kretanju s mjesta parira sportskim motociklima klase 1000. Doista hrabre riječi, koje Ninji 7 Hybrid neće biti nimalo lako potvrditi. Na tržište bi ovaj zanimljivi i inovativni novitet, prvi svoje hibridne vrste, trebao stići početkom 2024. godine, a dotad nam ostaje za doznat u koju će klasu spadati po cijeni.

 Ninja 7 Hybrid

fbmp ytmp imp