Motosport

SBK: Rea pregazio Daviesa u Misanu

Misano 2017 Rae Melandri

Superbike vikend u Misanu je obilježio dramatičan završetak subotnje utrke i pad Daviesa pod kotače Kawasakija.

Subotnja utrka u Misanu se pokazala prokletstvom za sve one koji su se drznuli probiti u vodstvo. Sasvim očekivano, najbolje je krenuo Rea, ali ga je ubrzo obišao Van der Mark s Yamahom, koji se u jednom trenutku čak uspio i odvojiti. No, pokazalo se da Nizozemac nije mogao i pobjeći, pa se tako 7 krugova prije kraja slomio pod pritiskom (zapravo mu je gume eksplodirala pod pritiskom) i pao. Da bi ga izbjegao Rea je morao sići sa staze, ali je svejedno uspio preuzeti kormilo utrke, da bi se tek u samoj završnici naprijed probio Davies s Ducatijem.

Sve se imalo riješiti u zadnjem krugu i to na izuzetno dramatičan način. Prvo je pao Melandri, dok je držao mjesto na pobjedničkom podiju, a onda je u samom finišu kruga popustila prednja guma i njegovom timskom kolegi Daviesu. Rea je baš krenuo u finalni napad s unutarnje strane tako da nije imao kuda te je u spektakularnom sudaru prešao i preko Daviesa, koji je ustao, ali je ubrzo prevezen u bolnicu, gdje mu je prvo pružena pomoć zbog problema s disanjem, da bi se kasnije otkrila i ozljeda kralježnice i palca lijeve ruke. Fotografije tog sudara pogledajte u donjoj galeriji,

U sjeni svega toga, prvi je ciljem prošao Sykes s drugim Kawasakijem, drugi je bio Lowes na Yamahi, dok se Rea, bez obzira na to što se vinuo visoko u zrak i pao, uspio vratiti i završiti kao treći. Slijedili su Torres s BMW-om, Fores s Ducatijem i Laverty s Aprilijom.

Ozlijeđeni Davies nije mogao nastupiti u nedjeljnoj utrci, ali ga je zato osvetio timski kolega Melandri koji je s Ducatijem došao do svoje prve pobjede od 2014. godine, ali i stote talijanske pobjede u Superbike prvenstvu. Torres je s BMW-om dugo držao prvo, pa drugo mjesto, ali je na kraju odustao tako da je s nešto više od sekunde zaostatka za Melandrijem ciljem prošao Kawasakijev dvojac, pri čemu je Rea bio ispred Sykesa. S povećim zaostatkom, Van der Mark je s Yamahom bio četvrti, dok su Laverty i Savadori, vozači Aprilije, završili kao 5. i 6.

Rea ima točno 50 bodova prednosti u odnosu na Sykesa, dok je ozlijeđeni Davies izgubio kontakt i sada ima minus od čak 111 bodova, a uz to je i upitno hoće li nastupiti na idućoj utrci u Laguna Seci.

Sofuoglu je u Misanu došao do četvrte Supersport pobjede u nizu i tako se približio na samo 5 bodova zaostatka vodećem Mahiasu, koji je odustao u ranoj fazi utrke nakon drugog pada s Yamahe. Cluzel se s Hondom dugo držao Sofuoglua na nišanu, ali je na kraju ipak završio drugi, dok je treće mjesto osvojio Caricasulo s Yamahom, kojeg na kraju ipak nije uspio sasvim sustići četvrtoplasirani Jacobsem s MV Agustom. Supersport klasa ne nastupa u Laguna Seci, tako da su pred njima „učiteljski“ praznici sve do druge polovice kolovoza.

Rezultate svih utrke i fotografije sudara Davies - Rea pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike (nakon 14 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 296 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 246
3. C. Davies – Ducati – 185
4. M. Melandri – Ducati – 163
5. A. Lowes – Yamaha – 141

Supersport (nakon 7 utrka)
1. L. Mahias – Yamaha – 105 bodova
2. K. Sofuoglu – Kawasaki - 100
3. S. Morais – Yamaha – 76
4. J. Cluzel – Honda - 75
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 68

fbmp ytmp imp