Motosport

SBK: Dvostruka pobjeda Daviesa u Njemačkoj

AP1 2129

Nakon dugog toplog ljeta, Superbike vozači su prionuli poslu. Davies je slavio, a Rea povećao vodstvo u ukupnom poretku.

Nakon duge, duge pauze, Superbike prvenstvo je nastavljeno okupljanjem na njemačkoj stazi Lausitzring. Kao što se i očekivalo, ova runda je pripala Daviesu, koji je u subotnju utrku krenuo sa 6. mjesta, ali se već u drugom krugu dohvatio vodstva, koje više nije ispuštao iz ruku. Nametnuo je dovoljno dobar tempo da ga vozači Kawasakija mogu samo slijediti, pri čemu je Rea završio kao drugi, a Sykes je mogao doskočiti tek na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

Melandri je prošao ciljem 16 sekundi nakon pobjednika i svog timskog kolege i to nakon borbe do samog kraja s ponovo odličnim Camierom na MV Agusti i Lowesom na Yamahi. Tim redoslijedom su i prošli kroz cilj kao peti, šesti i sedmi, s osam sekundi prednosti u odnosu na Savadorija s Aprilijom, dok su svi ostali imali više od pola minute zaostatka za pobjednikom.

U nedjelju je ponovo Davies s Ducatijem bio prvi, a Rea s Kawasakijem drugi. Ipak, utrka je bila utoliko drugačija što je u zadnjim krugovima počela kiša, koja je tražila dodatni oprez. Osim toga, Sykes je ovaj put završio kao četvrti, prepuštajući treće mjesto Melandriju. Camier i Lowes su ponovo bili na nekih 16 sekundi zaostatka za pobjednikom, no sad je vozač Yamahe bio bolji, pri čemu im se u zabavi pridružio i Savadori koji je s Aprilijom osvojio 7. mjesto, a blizu je bio i Torres s BMW-om.

Iako je odnio dvostruku pobjedu, Davies je već neko vrijeme samo na marginama borbe za naslov prvaka, a u kojoj je Rea s dva druga mjesta još malo povećao razmak u odnosu na Sykesa i trenutno broji ogromnih 70 bodova prednosti. Doduše u igri je još 200 bodova, pri čemu je iduća utrka, ona u Portugalu, na rasporedu tek sredinom rujna.

Supersport vozači su imali još dužu pauzu jer su tradicionalno propustili okupljanje u Laguna Seci početkom srpnja. Iako je Sofuoglu s Kawasakijem imao nešto više problema nego inače, njegov plan je bio da u samoj završnici utrke preuzme u vodstvo. Taman kad se u pretposljednjem krugu domogao vodstva, Caricasulo je odmah do njega pao te pritom srušio i Mahiasa.

Uslijedila je crvena zastava i prekid utrke, s time da su, uobičajeno, za konačan poredak uzeti rezultati iz prethodnog kruga, kada je u vodstvu bio Morais s Yamahom, kojem je tako upisana prva pobjeda u karijeri. Caricasulo je u tom trenutku bio drugi, ali se on vodi kao da nije završio utrku, tako da je „srebrnu medalju“ naslijedio Sofuoglu, dok se Mahias uspio vratiti na stazu te mu je tako priznato 3. mjesto koje je držao u krugu prije prekida utrke. Time je vozač Yamahe uspio zadržati ukupno vodstvo u ukupnom poretku, no Mahias sada ima samo jedan bod više od Sofuoglua.

Sve rezultate pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike (nakon 18 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 381 bod
2. T. Sykes – Kawasaki – 311
3. C. Davies – Ducati – 276
4. M. Melandri – Ducati – 218
5. A. Lowes – Yamaha – 169

Supersport (nakon 8 utrka)
1. L. Mahias – Yamaha – 121 bod
2. K. Sofuoglu – Kawasaki - 120
3. S. Morais – Yamaha – 101
4. J. Cluzel – Honda - 88
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 68

fbmp ytmp imp